Oculus Rift-bril in Westfries Museum: een 'testritje' door het verleden

Bezoekers van het Westfries Museum kunnen binnenkort lopen door een virtuele weergave van het Hoorn van 1560. Het museum in Hoorn maakt hiervoor gebruik van de veelbesproken Oculus Rift-bril. De Volkskrant krijgt een voorproefje.

Hoorn in de Gouden Eeuw. Beeld Westfries Museum
Hoorn in de Gouden Eeuw.Beeld Westfries Museum

Tijdreizen mag dan onmogelijk zijn, maar dankzij de Oculus Rift-bril komt het verleden opmerkelijk dichtbij. Een team van het Westfries Museum werkte meer dan drieënhalf jaar aan een digitale nabootsing van het Hoorn van 1560. Teamleider Rob Tuytel spitte archief na archief door om te ontdekken hoe de Noord-Hollandse havenstad er in die tijd uitzag.

Met behulp van de veelbesproken virtual realitybril is het nu mogelijk om zelf door een 3D-weergave van Hoorn tijdens de Gouden Eeuw te lopen. 3D-beleving De Gouden Eeuw VR zit in zijn laatste controlefase en is vanaf 14 december voor publiek toegankelijk, maar de Volkskrant mag alvast een 'testritje' door het verleden maken.

De geruchten kloppen: na het opdoen van de bril en koptelefoon waan je je in een geheel andere wereld. Bij de haven staat een groepje klassiek geklede Hoornse mannen te zingen, je hoort de zee zachtjes tegen de kade klotsen en over de stad vliegen fluitende vogels.

Om je heen kijken, doe je simpelweg door je hoofd te bewegen. 'Neem eens een kijkje in dat middeleeuwse huis', instrueert Tuytel, die op een scherm meekijkt. Met behulp van de controller beweegt de Volkskrant zich naar deze woning, en loopt de trap op. Schilderkunst en spiegels sieren de wanden en de woning staat vol antiek meubilair.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Misselijk gevoel

Bij het afdoen van de bril valt pas op dat er de hele tijd een groep van ongeveer vijf mensen in de 'echte' wereld mee heeft gekeken. 'Hoe was het?', vraagt een journalist van TV Hoorn die de virtuele reis gefilmd blijkt te hebben. Bijzonder, maar na het omschakelen naar de echte wereld overheerst even een licht misselijk gevoel. 'Ik werk er nog aan om dat er helemaal uit te krijgen,' zegt Tuytel. 'Dat is een kwestie van de brillen precies op iemands hoofd aan te laten sluiten.'

Het Westfries Museum in Hoorn presenteert zich als eerste museum ter wereld dat geschiedenis op deze wijze brengt. 'Wij zien het als een nieuwe manier om over het verleden te vertellen', zegt directeur Ad Geerdink. 'In de toekomst krijgen museumstukken ook steeds meer een plekje tijdens deze tour.' Het museum richt hiervoor momenteel een zaal in voor 34 personen.

Om het geld voor de brillen en hardware bijeen te sparen, plaatste het Westfries Museum zijn project op crowfundingwebsite Voordekunst. Donateurs krijgen als dank bijvoorbeeld zelf een kijkje in de virtuele wereld of een jaarpas voor het museum. In totaal is er 32,000 euro nodig, waarvan inmiddels meer dan 17,000 euro is gefinancierd, met nog een kleine maand in het verschiet. Het project vindt navolging in Leiden door het Nationaal Natuurhistorisch Museum, wat afgelopen maand een testexemplaar van de bril aanschafte. Het onderzoekt momenteel hoe het een eigen 3D-beleving op kan zetten.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden