Octrooibureau zet detectives in tegen eigen medewerkers

De Europese Octrooi Organisatie (EOO) in Rijswijk zet een omstreden Brits onderzoeksbureau in tegen medewerkers die hun vakbond vertegenwoordigen. De onderzoeken zijn volgens het personeel het nieuwste wapen in het schrikbewind dat EOO-president Benoît Battistelli zou voeren.

Anneke Stoffelen
Benoît Battistelli op rechts in 2011, wanneer hij een certificaat aan de SEO van Siemens uitreikt. Beeld epa
Benoît Battistelli op rechts in 2011, wanneer hij een certificaat aan de SEO van Siemens uitreikt.Beeld epa

De EOO heeft vijf kantoren en beoordeelt en verstrekt Europese patenten voor alle denkbare producten. De vestiging in Rijswijk telt 2.700 hoogopgeleide medewerkers uit heel Europa.

Al langere tijd speelt er een hoogoplopend conflict tussen medewerkers en de top van de organisatie. EOO-president Benoît Battistelli voert wijzigingen door in de arbeidsvoorwaarden zonder inspraak van het personeel. Wie zich kritisch uitlaat, kan represailles verwachten.

Schending van mensenrechten

EOO-medewerkers vertelden in maart aan de Volkskrant hoe een systeembeheerder die een mail van de vakbond doorstuurde naar collega's, door twee bewakers achter zijn bureau vandaan werd geplukt en naar buiten werd gewerkt.

Het Haags gerechtshof oordeelde in februari dat de EOO mensenrechten schendt, omdat de toegang van de vakbond wordt gefrustreerd. De EOO trekt zich daar niets van aan en beroept zich als internationale organisatie op haar juridische immuniteit.

Het ministerie van Justitie legt de uitspraak van het gerechtshof eveneens om die reden naast zich neer. Er is ook een financieel overheidsbelang om het de EOO niet al te lastig te maken: de Rijswijkse vestiging levert de Nederlandse economie naar schatting jaarlijks 855 miljoen euro op.

Naspeuring

De EOO heeft nu het Britse bureau Control Risks ingehuurd om naspeuring te doen naar het eigen personeel. Een woordvoerder van de EOO zegt dat Control Risks enkel wordt ingevlogen omdat de interne onderzoekseenheid de hoeveelheid werk niet aankan.

Maar volgens advocate Liesbeth Zegveld van vakbond Suepo wordt stelselmatig onderzoek verricht naar medewerkers die actief zijn bij de vakbond of die zijn gekozen als personeelsvertegenwoordiger. In Rijswijk lopen op dit moment meerdere zaken.

Een medewerker, die niet met naam in de krant wil, zegt dat het onderzoek van Control Risks enkel is bedoeld om informatie te verzamelen om kritische collega's te kunnen ontslaan. Of om hen zo tot wanhoop te drijven dat zij uit zichzelf opstappen.

De EOO-woordvoerder ontkent dat. 'Ik kan niets zeggen over individuele gevallen. Maar in het algemeen geldt dat een medewerker onderwerp wordt van onderzoek als er een melding komt van wangedrag, bijvoorbeeld bij een verdenking van fraude of intimidatie.'

undefined

Control Risks raakte in Duitsland in opspraak toen enkele jaren geleden bekend werd dat Deutsche Telekom het bedrijf had ingehuurd om een journalist te bespioneren. De top van Deutsche Telekom wilde achterhalen welk personeelslid vertrouwelijke informatie naar de pers lekte.

Vakbond Suepo vreest dat iets dergelijks nu ook speelt bij de EOO. Een medewerker uit Rijswijk toont een waarschuwing die hij deze week ontving van zijn mailserver, waarin staat dat een vreemd persoon heeft ingelogd op zijn privéaccount. 'Ik kan niet bewijzen dat dit met de EOO te maken heeft, maar ik ben er absoluut niet gerust op.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden