Occulte picknick

Het is een filmgenre op zich: getroebleerde tienermeisjes die ontdekken dat er nog een heel andere, magische of paranormale wereld schuilgaat achter de strubbelingen van alledag. Denk aan Carrie- en Twilight-films, maar probeer ook deze met veel vaart gemaakte productie uit de goeie ouwe jaren negentig. Geheel volgens het boekje verhuist Sarah (Robin Tunney) met haar vader naar een saai provinciestadje, als begin van een nieuw leven. De littekens op haar polsen en de afwezigheid van Sarah's moeder duiden op een tragisch verleden dat natuurlijk niet zomaar valt te ontvluchten. Op haar nieuwe school is ze vrijwel meteen een outcast, waarna drie geheimzinnige alternatieve meiden, die de reputatie hebben heks te zijn, zich over haar ontfermen. Binnen de kortste keren roept Sarah met haar excentrieke vriendinnen archaïsche goden aan of houden ze in het bos een occulte picknick.


Welke vloek of bezwering de vier ook in hun hoofd halen, het is steeds uit onvrede met hun pijnlijke adolescentenbestaan. Zo wordt Bonnie (Neve Campbell) uitgekotst vanwege de gruwelijke littekens die ze aan een brand overhield en verdraagt de manische Nancy (Fairuza Balk) het niet langer met haar white-trashgezin in een keet te wonen. Ze keren het tij met gewiekste spiritistische trucjes, maar beseffen te laat dat ze zelf de prijs moeten betalen voor hun getover. Het bijzondere van het prima geacteerde The Craft is dat dit op papier nogal halfzachte gegeven door regisseur Fleming hard en serieus wordt aangepakt. Hij is echt naar, die scène waarin een meisje dikke slierten haar van haar hoofd graait of die waarin Sarah gillend door haar met slangen en ongedierte overspoelde huis rent.


The Craft

RTL8, 20.30-22.15 uur

Butch Cassidy and the Sundance Kid

(George Roy Hill, 1969) 'Het beste einde dat ik ooit heb geschreven', noemt scenarist William Goldman de slotscène van deze klassieke western. De twee vrolijke bandieten uit de titel, Paul Newman en Robert Redford, hebben jaren het Wilde Westen van Amerika onveilig gemaakt: ze speelden vals met kaarten, pleegden bankovervallen, bliezen kluizen en een paar treinen op. Aan het eind van de film zitten ze, zwaargewond, in de val. Het gesprek dat volgt, is volgens Goldman een parel van schrijfkunst. Hij won er een Oscar mee. Daarnaast waren er Oscars voor de filmmuziek, de titelsong (Raindrops Keep Falling on My Head van Burt Bacharach) en het camerawerk.


Nederland 2, 13.20-15.15 uur

Ja zuster, nee zuster

(Pieter Kramer, 2002) Tussen alle musicalfilms rond de feestdagen mag deze geslaagde naar de tv-serie van Annie M.G. Schmidt niet ontbreken. Alles klopt aan dit opbeurende verhaal over perikelen in de Primulastraat, dat naoorlogs Nederland op grootse en groteske wijze doet herleven. Muziek, zang, dans en veel plezier in een schitterend bordkartonnen decor met een heerlijk schmierende cast, in een film die bol staat van de verwijzingen - onder meer naar Singin' in The Rain en Les Parapluies de Cherbourg.


Nederland 2, 17.45-19.25 uur

Ratatouille

(Brad Bird en Jan Pinkava, 2007) Het zoveelste ontwapenende succes uit de computers van Pixar, nu over een jonge rat die ervan droomt chef-kok te worden in een Parijs' toprestaurant. Zijn vader wil dat hij zijn goede neus gebruikt om de ratten te beschermen tegen het gif dat mensen tegen hen inzetten.


Eén,

20.50-22.40 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden