Öcalan

In het profiel over Abdullah Ocalan, wordt de indruk gewekt dat deze zich pas na zijn arrestatie heeft bekeerd tot vredelievendheid uit lijfsbehoud, wat hem neerzet als een opportunist; een macho die uiteindelijk eieren voor z'n geld kiest....

Via de Volkskrant heb ik echter vernomen dat hij gedurende zijn periode als opstandelingenleider herhaaldelijk oproepen deed tot het houden van een dialoog, waarin ten minste gepraat zou worden over autonomie voor het Koerdische Zuid-Oosten en de Koerdische minderheidsrechten.

De Turkse militaire top laat de politieke partijen hiertoe echter geen enkele ruimte, zo lijkt mij, door elk gematigd geluid hardhandig de kop in te drukken en getuige de massale zomeroffensieven, waarbij de grens met Irak regelmatig ruimschoots werd overschreden door tienduizenden desperado's.

Met deze acties zijn er talloze dorpen platgebrand en beleefden we in Europa een schijnbaar uit het niets opkomende exodus van Koerdische vluchtelingen. Waar doet dat deze maanden aan denken? Maar, begrijp me goed. Ik pleit hier niet voor een barbaars middel zoals het bombarderen van de Turkse infrastructuur en andere 'strategische' doelen, wat sommigen ongetwijfeld verwachten in verband met mijn naam. De inconsistenties in de westerse buitenland-politiek worden echter wel steeds pijnlijker zichtbaar.

ROTTERDAM Ioannis Borbelis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.