Ocalan roept op tot staken geweld

De Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan heeft maandag verklaard dat er geen weg terug is op het door hem ingeslagen vredespad....

REUTERS; AP

Reuters, AP

DUBAI/ANKARA

En zondag zei hij voor de in Europa opererende Koerdische zender MED-tv dat de PKK-strijders hun wapens moeten neerleggen en naar huis moeten terugkeren. 'Er is een nieuw tijdperk begonnen', zei Öcalan.

Hij pleit voor een vredesregeling waarbij alle militaire operaties tegen Koerdische steden en dorpen worden stopgezet en vluchtelingen naar huis kunnen terugkeren. Verder zouden de Koerden een zekere zelfstandigheid moeten krijgen, echter zonder de eenheid of de veiligheid van de Turkse staat aan te tasten.

Koerden zouden dezelfde rechten moeten krijgen als andere Turkse staatsburgers en het recht moeten hebben op hun eigen identiteit, taal en cultuur. Turkije weigert een aparte status voor de Koerdische minderheid omdat 'alle Turkse staatsburgers dezelfde rechten hebben'. Koerden mogen echter geen onderwijs in hun eigen taal geven, noch in het Koerdisch radio- en tv-uitzendingen verzorgen.

Ankara, dat al veertien jaar een bloedige strijd uitvecht met de PKK, verwerpt alle voorstellen van de PKK. Turkije beschouwt Öcalan als een terrorist. Het land vindt dat het Westen zich naïef opstelt jegens de PKK.

Öcalan leeft onder huisarrest in Rome. Italië wil hem niet uitleveren aan Turkije omdat dat land de doodstraf nog kent. In Duitsland loopt tegen hem een arrestatiebevel, maar Bonn wil hem niet berechten omdat de Duitsers bang zijn voor gewelddadigheden tussen de omvangrijke Turkse en Koerdische minderheden in het land. Öcalan mikt zelf op een internationaal proces zodat hij de gelegenheid krijgt de rol van het Turkse leger in de bloedige oorlog aan de kaak te stellen.

Volgens het Turkse persbureau Anatolië heeft de Duitse ambassadeur in Turkije, Hans Joachim Vergau, maandag gezegd dat zijn land Öcalan wél uitgeleverd wil zien aan Ankara. Vergau zei dat op een conferentie in Izmir. Wel zou Turkije dan moeten afzien van de doodstraf en er op toe moeten zien dat de PKK-leider een eerlijk proces krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden