Obsessie Charlie Hebdo met islam valt reuze mee

In de afgelopen tien jaar gingen slechts zeven voorpagina's van Charlie Hebdo over de islam. Dat meldt het Franse dagblad Le Monde, dat alle voorpagina's van 2005 tot 2015 analyseerde.

Yves Leroi
De voorpagina van het eerste nummer van Charlie Hebdo na de aanslagen van 7 januari. Beeld anp
De voorpagina van het eerste nummer van Charlie Hebdo na de aanslagen van 7 januari.Beeld anp

De 'une' van het satirische weekblad gaat voornamelijk over politiek. Bijna tweederde (336) van de 523 voorpagina's in die periode handelden over politieke onderwerpen. Vooral oud-president Nicolas Sarkozy moest het ontgelden, hij sierde bijna de helft van de ruim driehonderd politieke voorpagina's.

38 voorpagina's gingen over religie. Ruim de helft hiervan ging over het christendom (21), slechts zeven over de islam. Dit komt neer op 1,3 procent van de voorpagina's. De overige tien religieuze voorpagina's lieten meerdere religies tegelijk zien, waarbij de islam soms ook werd afgebeeld.

De overige voorpagina's staken vooral de draak met de economie (85) of sport (42). Het onderzoek beperkte zich tot de voorpagina's, afbeeldingen in de krant zijn niet meegeteld.

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Charia Hebdo

Le Monde voerde het onderzoek uit na de aanslagen op de redactie van het weekblad, op 7 januari dit jaar. Een veelgehoorde kritiek na de aanslagen was dat het blad een 'obsessie' met de islam had, en keer op keer provoceerde.

Charlie Hebdo was in 2011 ook al slachtoffer van een aanslag op de redactie, na het verschijnen van een themanummer over de islam, 'Charia Hebdo' genaamd.

Vandaag kwam het tweede nummer van Charlie Hebdo sinds de aanslag uit. Op de cover daarvan zien we een hond met een opgerolde Charlie Hebdo in zijn bek wegrennen voor een meute boze honden, die lijken op onder andere een jihadist, Marine le Pen en Sarkozy. 'Daar gaan we weer', is de begeleidende tekst.

Oud-hoofdredacteur Charb met de cover van themanummer Charia Hebdo. Charb overleed tijdens de aanslagen van januari. Beeld afp
Oud-hoofdredacteur Charb met de cover van themanummer Charia Hebdo. Charb overleed tijdens de aanslagen van januari.Beeld afp
De voorpagina van de nieuwe Charlie Hebdo, die vandaag uitkwam. Beeld reuters
De voorpagina van de nieuwe Charlie Hebdo, die vandaag uitkwam.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden