Obscene Chinees Rode Boon komt er genadig van af

In China geldt homoseksualiteit niet meer als een ziekte en zitten homo's niet meer automatisch in het verdomhoekje. Maar van gelijkberechtiging is nog geen sprake....

Jan van der Putten

De 33-jarige popzanger W. L. - de Chinese pers noemt hem met naam en toenaam - houdt van jonge jongens. Voor een rechtbank in Peking kwam vast te staan dat deze voormalige goodwill-ambassadeur van de Chinese Jeugdbond zeven aankomende balletdansertjes tussen de 12 en 14 jaar seksueel heeft misbruikt.

W. L., die optreedt onder de artiestennaam Hong Dou (Rode Boon), werd veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf. Als het meisjes waren geweest, had hij levenslang of zelfs de doodstraf gekregen.

Waarom die discriminatie? Omdat het Chinese strafrecht niet voorziet in seksueel verkeer, laat staan seksuele misdrijven, tussen mensen van hetzelfde geslacht, net zo min als het rekening houdt met de verkrachting van een man door een vrouw. In het traditionele macho-denken is zoiets immers onvoorstelbaar. Daarom moest de exploitant van een homoprostitutietent worden vrijgelaten omdat de wetgever bij maatregelen tegen prostitutie, strafbaar in China, nooit aan homoseksuelen had gedacht. En daarom ook is Rode Boon er zo genadig van af gekomen.

Het enige dat tegen hem kon worden ingebracht, was het 'plegen van obscene handelingen met mannelijke kinderen'. De maximumstraf daarvoor is vijf jaar, maar hij kon op clementie rekenen omdat hij een 'goede houding' aan de dag had gelegd door in vier van de zeven gevallen toe te geven dat hij fout was geweest. Schadevergoeding voor de slachtoffertjes is er volgens de Chinese wet niet bij, omdat ze geen verwondingen hebben opgelopen.

Het vonnis heeft, teken van veranderende tijden, protesten opgeroepen. In een peiling op een populaire website antwoordde 63 procent van de bijna honderdduizend respondenten dat het vonnis te mild was. Sommigen voegden er boze commentaren aan toe. Rode Boon heeft ze langs zijn koude kleren laten afglijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden