Obligatiehouders Co op eisen geld van ABN Amro
Ruim tachtig obligatiehouders van het Duitse detailhandelsconcern Co op AG eisen 18,9 miljoen gulden van ABN Amro...
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
De obligatiehouders, verzameld in de Vereniging Coopag Finance, voelen zich gedupeerd door het emissieprospectus dat eind jaren tachtig onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse bank is verschenen.
De vereniging Coopag Finance, die opkomt voor 15 procent van de obligatiehouders, maakte de hoogte van haar claim bekend naar aanleiding van het aflossen via ABN Amro van de eerste obligatielening van 100 miljoen gulden.
Zouden alle obligatiehouders een even hoge claim als de vereniging indienen, dan komt het totaal aan vorderingen op ABN Amro op 138 miljoen gulden.
Naast de nu afgeloste lening is er nog een tweede lening, eveneens van 100 miljoen, die volgend jaar moet worden afgelost. Het Duitse Asko zou zich daarvoor al garant hebben gesteld.
De Vereniging Coopag Finance stelt dat haar leden 'in zeker zin opgelucht' zijn door het aflossen van de eerste obligatielening, maar dat de geleden schade daarmee nog niet is vergoed. ABN Amro, die geen commentaar op de kwestie geeft, gaat er vanuit niet verantwoordelijk te zijn voor mogelijke schade.
De kwestie van de Co op-obligaties ligt al geruime tijd voor behandeling bij het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad. Zowel rechtbank als gerechtshof heeft ABN Amro in het ongelijk gesteld.
In het prospectus kregen de beleggers in Co op-obligaties het Duitse bedrijf voorgespiegeld als een solide investering. Maar als gevolg van fraude door de directie ging Co op bijna failliet.
In september 1989 moest door het Duitse detailhandelsconcern uitstel van betaling worden aangevraagd.
Een jaar later stapte de Vereniging Coopag Finance naar de rechter, waarbij zowel rechtbank als gerechtshof oordeelde dat de bank verantwoordelijk is voor de inhoud van het prospectus.
ABN Amro zal zelf moeten bewijzen dat ze goed naar de cijfers van Co op heeft gekeken, zo oordeelde de rechtbank. Vier jaar na de start van de procedure is er nog altijd geen definitieve uitspraak.
Dat ABN Amro tot de Hoge Raad door procedeert, hangt onder meer samen met het principiële kartakter van de zaak.
De uitspraak van de Hoge Raad zal bepalend zijn voor de wijze waarop banken in de toekomst met emissies zullen omgaan.