Obesitas

Is dik zijn het nieuwe roken? De dictatuur van de dunnen rukt op.

Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?


Gebiologeerd door dikkerds en darmflora, dat zijn de bladen deze week. Vrij Nederland pakt uit met de obesitas-obsessie. Er is sprake van een ware 'dictatuur van de dunnen', waarin 'de dikken de leprozen van deze tijd worden'.


De magere medemens roept overgewicht tot epidemie uit om zo de 'verafstandbedienisering' van de samenleving te lijf te gaan. 'Kortom', schrijft Els Quaegebeur, 'dik zijn is het nieuwe roken'.


Overtollig vet wordt volgens voedingshoogleraar Jaap Seidell in verband gebracht met 'gulzigheid, luiheid en het onvermogen maat te houden'. En dat terwijl gezond eten vooral een levensstijl is waarmee rijken en hogeropgeleiden zich willen onderscheiden. Van de achterbuurt-Dirk naar de biosuper op de gracht is het een kwartier fietsen, 'maar de afstand tussen beide werelden lijkt onoverbrugbaar'.


Wie al die onbemiddelde obesen zijn? Daar geeft de infographic 'Aan de slag' in Elsevier wellicht antwoord op. Van de 11 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar werken er 3 miljoen niet. Tel daar nog ruim 2,5 miljoen gepensioneerden bij op en opeens kijk je niet meer op van 'de obesogene samenleving'.


Een pagina verder wordt in VN de oorlog verklaard aan 'pps', publiek-private samenwerking bij obesitasbestrijding. 'Dezelfde techniek waarmee Coca-Cola de consument verleidt, wordt gebruikt om kinderen van de Cola af te helpen, met geld van Coca-Cola.'


En geld van de overheid natuurlijk: 3,7 miljoen euro werd de afgelopen drie jaar besteed aan het programma Jongeren Op Gezond Gewicht - zonder noemenswaardig resultaat.


Dieper op de spijsvertering gaat De Groene in met het artikel 'Beter door poep'. Fecale transplantaties, die al in de 4de eeuw in China uitgevoerd werden en nu in het Westen opleven, blijken allerlei ziekten te kunnen verhelpen: darmaandoeningen, de ziekte van Crohn en zelf depressie, acne en autisme.


Zoals dat gaat tegenwoordig is de hoop ook doorgedrongen tot patiënten op internet, waar je instructievideo's kunt vinden over hoe je 'de poep verdunt tot-ie de structuur van een chocolademilk-shake heeft'. 'Er worden zelfs tips uitgewisseld over het rechtstreeks opdrinken van poepshakes.'


Dat poep niet alleen in shakes zit tegenwoordig, maar ook in de brandstoftanks van de wagens van Waternet in Amsterdam, leren we even verderop. Ook een wetenswaardig rioolfeitje: 'Via een 42 kilometer lange ring van buizen rond de oude stad gaat het tegenwoordig naar de zuivering in West; een drol doet er vanuit Amsterdam-Oost gemiddeld een halve dag over.'


Verder in De Groene een wonderlijk bezoek aan Syrië. Of ze Bashar al-Assad mogen interviewen. 'Op dit moment zit een interview met de president er niet in', schrijft persdame Hamsa Al-Kassir opgewekt terug, 'maar kom vooral koffie drinken.'


Zo gezegd, zo gedaan. Het doosje bonbons dat journalist Robert Dulmers meeneemt voor mevrouw Assad - en hem bijna de toegang tot het land belet - komt wonderwel aan en valt in goede aarde. 'The First Lady loved it', zegt Hamsa bij het afscheid.


Dat ze er maar moddervet van mag worden.


Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden