'Obamacare' in gevaar

Geklungel met de invoering van Obamacare wordt hopelijk niet het begin van de onttakeling van dit project.


Decennialang hebben Amerikaanse politici vergeefs geprobeerd het beschamende gat in het Amerikaanse zorgstelsel te dichten en tientallen miljoenen onverzekerde burgers aan een ziektekostenverzekering te helpen. Het was dus een historische zege toen president Obama er in 2010 in slaagde de Affordable Care Act door het Congres te krijgen.


Van meet af aan hebben de voornamelijk Republikeinse tegenstanders van het nieuwe zorgstelsel hun uiterste best gedaan om 'Obamacare' alsnog te torpederen. Ze stapten naar het Opperste Gerechtshof met het argument dat de federale overheid niet de bevoegdheid had burgers te verplichten een verzekering af te sluiten, maar het Hof wees hun bezwaren af.


Daarna zetten ze Obama het mes op de keel door te weigeren in te stemmen met de begroting, tenzij hij bereid was te praten over uitstel van het zorgplan. Maar ook die tactiek liep uit op een nederlaag voor de Republikeinen: Obama hield zijn poot stijf, waarna de Republikeinen er de schuld van kregen dat allerlei overheidsinstellingen de deuren moesten sluiten.


Maar opeens lijkt Obamacare echt in gevaar en het wrange is dat president Obama in zijn eigen mes is gevallen. Bij de campagne voor Obamacare beloofde hij dat iedereen zijn bestaande verzekering zou kunnen houden, maar in de praktijk blijkt dat veel particulier verzekerden veel meer premie moeten gaan betalen. Ook blijken er enorme problemen met de website waar burgers hun verzekering moeten afsluiten.


Het geklungel met de invoering van het zorgstelsel heeft het imago van president Obama flink beschadigd. Tekenend was dat een groepje rebellerende Democraten zich vrijdag aansloot bij een wetsvoorstel dat de kern van Obamacare - meer solidariteit onder de verzekerden - aantast.


Het is te hopen dat dit niet het begin wordt van de onttakeling van Obama's project. Dat zou een historische nederlaag zijn, niet alleen voor Obama, maar voor alle Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden