Obamacare dichterbij afgrond met Tom Price als gezondheidsminister

Met de voorgenomen benoeming van Tom Price als minister van Gezondheidszorg heeft aankomend president Donald Trump opnieuw een hardliner in zijn kabinet opgenomen. Obamacare, de zorgwet van Barack Obama, is daarmee dichter bij de afgrond beland.

Tom Price verlaat Trump Tower op 15 november 2016.Beeld afp

Price (62), een orthopedisch chirurg uit Atlanta, Georgia, heeft zich als Republikeins Congreslid altijd verzet tegen de Affordable Care Act, zoals het kroonjuweel van Obama officieel heet. Hij diende vier keer een eigen plan in, dat vier keer is verworpen. Nu krijgt hij als minister een nieuwe kans.

Ook Trump heeft zich tijdens de campagne altijd consequent tegen Obamacare gekeerd. Zo bezien is de benoeming van Price geen verrassing. Toch lijkt het erop dat zijn Republikeinse adviseurs hier een overwinning hebben behaald. Trump leek na het bezoek aan president Obama in het Witte Huis, daags na zijn verkiezing, bereid tot concessies; hij kondigde aan twee populaire onderdelen van Obamacare te willen behouden. Maar of die ook Price zullen overleven is de vraag.

'Hij is uitzonderlijk gekwalificeerd om onze belofte Obamacare te verwerpen en te vervangen in goede banen te leiden, en om zo betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg naar elke Amerikaan te brengen', zei Trump.

Price heeft als Congreslid ook geprobeerd het budget van Planned Parenthood te drukken. Dat is de organisatie die onder meer abortussen uitvoert. 'Het is alsof je de vos vraagt het kippenhok te bewaken', zei de Democratische senator Chuck Schumer tegen Reuters.

Price wil de ziektekostenverzekering weer aan de markt overlaten. De Amerikanen zouden een klein deel van de premie van de belasting kunnen aftrekken en daarnaast een belastingvrije spaarpot moeten opbouwen om extra kosten te kunnen betalen. De overheid zou verder met haar handen van deze private transacties moeten afblijven.

Met zijn zorgwet uit 2010 reguleerde Obama de verzekeraars, zodat die minder klanten konden weigeren. Daarnaast breidde hij de bestaande programma's Medicaid (voor arme Amerikanen) en Medicare (voor 65-plussers en mensen met een ernstige aandoening) uit en subsidieerde hij de verzekeringspremie voor minder draagkrachtigen. Het aantal onverzekerde Amerikanen daalde van 49 miljoen naar 27 miljoen.

Lastig

Wel is de premie steeds duurder geworden, wat vooral zelfstandige ondernemers heeft getroffen, en de belastingbetalers die uiteindelijk voor steeds hogere subsidies moeten opdraaien. Volgend jaar stijgt de premie gemiddeld met 22 procent.

Formeel wordt het voor Trump lastig om de Obamacare-wet te schrappen: hij zal in de Senaat zestig stemmen nodig hebben om een blokkade van de Democraten te omzeilen (de Republikeinen hebben 51 zetels in de Senaat). Maar hij kan Obamacare ook financieel laten doodbloeden, en er dan zijn eigen maatregelen voor in de plaats zetten.

Naast Price koos Trump de consultant Seema Verma uit Indiana om de agentschappen voor Medicaid en Medicare te gaan leiden. Verma heeft jarenlang meegeholpen met de implementatie van gezondheidsbeleid, als laatste voor Trumps vicepresident Mike Pence, de gouverneur van Indiana. Ze heeft onder meer een spaarpotsysteem opgezet, dat ook een van de pilaren is van het plan van Price.

Trump koos de consultant Seema Verma uit Indiana om de agentschappen voor Medicaid en Medicare te gaan leiden.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden