Obamacare blijft voorlopig: na verzet zieke McCain komen Republikeinen één stem tekort

Obamacare blijft voorlopig bestaan. De Republikeinen in de Senaat kwamen één stem tekort voor de 'skinny repeal', een voorstel dat een aantal cruciale elementen van het huidige zorgstelsel zou schrappen. Senator John McCain stemde op het beslissende moment tegen, samen met Lisa Murkowski en Susan Collins.

Michael Persson
Senator McCain verlaat de Senaat na de stemming Beeld afp
Senator McCain verlaat de Senaat na de stemmingBeeld afp

Daarmee hebben president Donald Trump en de Republikeinen zichzelf een zware nederlaag toegebracht. Zeven jaar lang beloofden de conservatieven dat ze Obamacare in de prullenbak zouden gooien zodra ze aan de macht zouden zijn. Het was ook een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump tijdens de campagne.

'Teleurstellend. Zeker teleurstellend', reageerde meerderheidsleider Mitch McConnell na afloop. Het is zeldzaam dat een stemming wordt verloren door een meerderheidspartij die de stemming organiseert. McConnell maakte gelijk een ouverture naar de Democraten. 'Nu willen we weten wat hun ideeën zijn. Dat zou interessant zijn om te horen.' Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, nam de handreiking aan: 'Obamacare heeft veel goed gedaan, maar heeft verbeteringen nodig. Laten we daar samen aan werken.'

Tijdens de stemming waren alle ogen gericht op McCain. De senator, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld, besloot dinsdag onverwacht om naar Washington te reizen om te stemmen over de Amerikaanse gezondheidswet. Trump noemde dat 'geweldig' en dankte de 'Amerikaanse held' McCain.

De 'skinny repeal', een wetsvoorstel van acht pagina's dat donderdagmiddag tijdens de lunch in elkaar werd gesleuteld, zou de verzekeringsplicht uit Obamacare hebben gehaald. Daardoor zouden veel gezonde Amerikanen hun verzekering opzeggen, waardoor de premies omhoog zouden zijn gegaan voor de zieke achterblijvers. Rond vijf uur 's middags hielden drie twijfelende Republikeinse senatoren (McCain, Graham en Johnson) een persconferentie, waarin zij hun bezorgdheid over het voorstel uitten. Een 'ramp', en 'bedrog', noemde Lindsey Graham het zelfs. Het leek erop dat hun oplossing was om toch voor de wet te stemmen, als Paul Ryan, de voorzitter van het huis van Afgevaardigden, zou garanderen dat de wet nooit doorgang zou vinden.

Twijfelende Senatoren

De drie zeiden voor de in hun ogen slechte wet te stemmen, als anderen zouden beloven de wet tegen te houden. Dat zit zo: het Huis van Afgevaardigden heeft al een eigen wetsvoorstel aangenomen om Obamacare te verwerpen en te vervangen. Omdat het Senaatsvoorstel er heel anders uitzag, hadden de twee kamers er in een commissie uit moeten zien te komen. Aan dat overleg hadden ook Democraten kunnen deelnemen, maar de Republikeinen zouden in de meerderheid zijn geweest.

De vrees van de drie twijfelende Senatoren was dat Ryan dat overleg zou overslaan, en gewoon de skinny repeal zou goedkeuren.

Voor het Capitool hebben zich duizenden demonstranten verzameld. Beeld getty
Voor het Capitool hebben zich duizenden demonstranten verzameld.Beeld getty

Dus deed Ryan een vage belofte. 'Als we een overleg nodig hebben om door te gaan, dan zijn we bereid dat te doen.' Maar het was goed mogelijk geweest dat dat overleg tot niets had geleid. Dan zou de nul-optie weer op tafel blijven: de skinny repeal.

De drie twijfelaars waren niet overtuigd van de toezegging van Ryan, ook McCain niet. Hij hield eerder deze week een gloedvol betoog waarin hij precies beschreef wat er allemaal verkeerd was gegaan tijdens het proces om Obamacare te verwerpen. Hij zei dat hij nooit voor een slechte wet kon stemmen. Om iets na half twee in de nacht van donderdag op vrijdag hield hij alsnog zijn woord. En wekte de wrevel van Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden