Obama ziet onder Netanyahu geen vredesakkoord

De Amerikaanse president Barack Obama gelooft niet dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geïnteresseerd is in een vredesakkoord met de Palestijnen. De president liet zich dit weekeinde negatief uit over Netanyahu, die vorige week forse verkiezingswinst boekte en de gedoodverfde nieuwe premier is.

Onze buitenlandredactie
Barack Obama Beeld afp
Barack ObamaBeeld afp

Netanyahu verklaarde daags voor de verkiezingen dat er onder zijn bewind geen onafhankelijke Palestijnse staat komt. Die zou volgens hem een uitvalsbasis voor terroristen vormen. De premier nam zo openlijk afstand van de zogeheten tweestatenoplossing die de internationale gemeenschap al jaren nastreeft: een levensvatbaar Palestina naast een zich veilig voelend Israël.

Kort na zijn klinkende zege zwakte Netanyahu zijn uitspraken af. Er mag een Palestijnse staat komen, betoogde hij, maar de huidige roerige situatie in het Midden-Oosten laat dat niet toe.

Onderhandelingen

President Obama hecht weinig of geen waarde aan die toelichting. 'We geloofden hem op zijn woord toen hij zei dat het (de stichting van Palestina, red.) niet zal gebeuren tijdens zijn premierschap', zei hij in een interview met de onlinekrant The Huffington Post. In een telefoongesprek dat Obama donderdag met Netanyahu voerde, heeft hij hem gezegd 'dat het moeilijk is nog mensen te vinden die denken dat onderhandelingen mogelijk zijn'.

Obama heeft zich ook geërgerd aan de uitspraak van Netanyahu, op verkiezingsdag, dat Arabische kiezers in Israël 'in horden' naar de stembus trokken. Daardoor zou een 'linkse regering met Arabische steun' in het verschiet liggen. De retoriek van Netanyahu staat haaks 'op de beste Israëlische tradities', aldus de Amerikaanse president. Hij waarschuwde voor een 'erosie' van de democratie.

De opmerkingen van de premier zijn ook slecht gevallen bij de Israëlische president, Reuven Rivlin, die zondag de kabinetsformatie op gang bracht. Het staatshoofd sprak over een 'helingsproces' dat het land nodig heeft na de sterk gepolariseerd verkiezingscampagne.

Benjamin Netanyahu Beeld afp
Benjamin NetanyahuBeeld afp

Onwaarschijnlijk

Rivlin ontmoette vertegenwoordigers van Netanyahu's Likudpartij als eersten. Hij hield hun voor dat een nieuwe regering in dienst moet staan van 'alle burgers van Israël, zowel Joden als Arabieren'.

De Israëlische president heeft een voorkeur voor een regering van nationale eenheid. Die zou moeten bestaan uit de rechtse Likudpartij van de premier en de centrum-linkse Zionistische Unie, de tweede partij van het land. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat zo'n regeringscolatie er komt. De leider van de Zionistische Unie, Isaac Herzog, zei te kiezen voor een rol in de oppositie, samen met de combinatie van Arabische partijen die als derde uit de stembus kwam.

Netanyahu mikt op een rechtse coalitie. Kort nadat de verkiezingsuitslag bekend werd, zocht hij contact met twee nationalistische partijen, twee ultra-orthodoxe partijen en een middenpartij. Samen hebben die een comfortabele meerderheid van 67 zetels in de 120 zetels tellende Knesset, het parlement.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden