Obama zal zich mengen in debat als 'kernwaarden' op het spel staan

President Barack Obama zal zich na zijn aftreden mengen in het publieke debat indien de 'kernwaarden' van de Amerikaanse samenleving op het spel staan. Hij zei dat woensdag in het Witte Huis tijdens zijn laatste persconferentie voordat zijn opvolger Donald Trump vrijdag wordt geïnaugureerd.

Rob Vreeken
Obama tijdens zijn laatste persconferentie. Beeld ap
Obama tijdens zijn laatste persconferentie.Beeld ap

Het is gebruikelijk dat Amerikaanse presidenten zich, om hun opvolger niet voor de voeten te lopen, terughoudend opstellen en zich niet mengen in politieke controverses. Obama wil echter een onderscheid maken tussen de dagelijkse politiek en gevallen waarin fundamentele waarden worden bedreigd. Als voorbeelden noemde hij discriminatie, het stemrecht, immigratie en de persvrijheid. 'Dan is het het waard dat ik mij uitspreek', zei hij.

Obama gaf als president voor de laatste keer commentaar op diverse actuele kwesties. Zo verdedigde hij zijn beslissing, een dag eerder, om de tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeelde Chelsea Manning strafvermindering te geven. Als Amerikaans militair in Irak speelde Manning in 2010 ruim 700 duizend stuks geheim materiaal door naar WikiLeaks. De in 2013 veroordeelde transgender komt over vijf maanden vrij.

Manning heeft al een 'zware straf' achter de rug, volgens de president. Zij heeft berouw getoond en kreeg voor haar daden een ongebruikelijk hoge straf. Obama wees erop dat Manning geen gratie heeft gekregen. Er wordt volgens hem dus geen signaal afgegeven dat het lekken van militaire geheimen ongestraft blijft.

Tweestatenoplossing

Obama uitte zijn zorg over de verhouding tussen Israëliërs en Palestijnen. Het 'moment kan verloren gaan' voor een tweestatenoplossing. Precies die vrees was de reden waarom de VS vorige maand in de Veiligheidsraad van de VN niet hun veto uitspraken tegen een resolutie waarin het nederzettingenbeleid van Israël wordt veroordeeld.

De president verklaarde tegen het opheffen van sancties tegen Rusland te zijn, gezien de ontwikkelingen in Oekraïne. De terugkeer destijds van Vladimir Poetin als president van Rusland heeft de verhoudingen met de VS geen goed gedaan.

Hij verdedigde het beëindigen van de zogenoemde 'natte voeten-droge voetenregeling' voor Cubanen die naar Amerika vluchten. Die krijgen niet langer vanzelf een verblijfsvergunning als ze voet op het Amerikaans grondgebied zetten. Volgens Obama is de regeling door de nieuwe banden tussen de landen niet meer nodig.

Obama loopt weg na zijn laatste persconferentie als president. Beeld afp
Obama loopt weg na zijn laatste persconferentie als president.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden