Obama wint ook tweede debat

Obama heeft het tweede televisiedebat met John McCain dinsdag gewonnen. Dat vond een meerderheid van de ondervraagden in verschillende peilingen na afloop.

Bij CNN vond 54 procent dat Obama het beter had gedaan, dertig procent wees McCain als winnaar aan. Belangrijker nog was dat de onafhankelijke kiezers Obama als een geloofwaardiger leider beschouwden, en zijn economische antwoorden beter vonden.

Spontaner
McCain was wel in zijn element in het wat spontanere ‘townhall’-formaat van het debat in Nashville. Rondlopen met een microfoon en kiezers antwoorden is zijn specialiteit in deze campagne, en dat was te zien.

McCain poogde een doorbraak met een onverwachte economische boodschap aan twijfelende kiezers: een nieuw plan voor het opkopen en herstructureren van slechte hypotheken door de staat, om mensen in hun huis te houden.

Maar uiteindelijk oordeelden de meeste commentatoren dat Obama zijn plannen duidelijker had uitgelegd en er weer presidentieel had uitgezien. Hij bleef rustig, maar beantwoordde wel iedere aanval van McCain met een minstens evenzeer uit zijn verband gerukte tegenaanval.

Goed nieuws voor koploper
Obama maakte geen fouten, McCain wist de koers van de campagne niet te verleggen. Dat is goed nieuws voor de koploper, zo luidt de stelregel. McCain had een knock-out van zijn tegenstander nodig, en wist die niet uit te delen.

Zijn plan om hypotheken op te kopen, stuitte bovendien onmiddellijk op bezwaren van zijn conservatieve achterban. Die vindt de 700 miljard voor het noodfonds al schandalig, en krijgt er zo nog een groot staatsprogramma bij.

Opvallend was dat McCain het soort aanvallen achterwege liet dat zijn running mate Palin nu een paar keer per dag lanceert op het karakter van Obama. Hij bracht de ex-terrorist Bill Ayers niet een keer op, zoals conservatieve aanhangers hadden gehoopt.

Wel zei hij: ‘Het vastleggen van senator Obama’s verschillende belastingvoorstellen is als pudding tegen de muur spijkeren.' En hij had een krachtig betoog waarom Obama te onervaren is: 'We kunnen ons niet iemand veroorloven die scholing op het werk nodig heeft, mijn vriend’, zei McCain.

Cheerleader
Obama sloeg terug door te zeggen dat McCain keer op keer het verkeerde oordeel had gehad en op was getreden als een ‘cheerleader’ voor de invasie van Irak. Obama had wat langere antwoorden met veel details. Maar hij was daardoor in staat duidelijk samen te vatten wat hij precies wil gaan doen, en dat werd in kiezerspanels gewaardeerd.

McCain beging op zijn beurt een fout door hardop aan Obama te refereren als ‘that one’.

(Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden