Obama wil wel, maar krijgt CO-belasting thuis niet verkocht

In navolging van Duitsland, Frankrijk en Canada ziet ook de VS wel wat in het belasten van het uitstoten van CO2. Het is volgens Obama de beste manier om duurzame innovatie te stimuleren. In één adem temperde hij de verwachtingen door te zeggen dat het door Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres hiermee niet akkoord zal gaan.

Barack ObamaBeeld getty

Zijn oproep was daarmee een manier om te laten zien dat hij zijn beste beentje voor zet, maar 'helaas' dergelijke ingrijpende klimaatmaatregelen thuis niet verkocht krijgt - een beproefde onderhandelingsstrategie van Amerikaanse leiders. Volgens Obama is de opstelling van zijn Congres zeer onverstandig. 'Als mensen doorkrijgen wat klimaatverandering kost, dan zouden ze direct een prijs zetten op CO2.'

Obama sluit zich aan bij een bont gezelschap van landen, bedrijven en organisaties die in het systeem geloven, zoals Shell, Greenpeace en de Wereldbank. In Europa bestaat al een emissiehandelssysteem, maar door de lage prijs (7 euro per ton CO2) merken consumenten daar nauwelijks iets van en werkt het ook niet naar behoren. De prijs moet op zijn minst naar 40 euro en volgens sommige experts uiteindelijk naar 250 euro om op de lange termijn fossiele brandstoffen uit de markt te prijzen.

Behalve een opstandig Amerikaans Congres, hebben de voorstanders van het belasten van CO2 ook te maken met de opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Zij zijn vóór belasting op uitstoot, op voorwaarde dat die voorlopig niet voor henzelf geldt. Laat de rijke landen eerst hun historische uitstootschuld maar eens goedmaken, redeneren ze.

Daar zijn de grote economieën weer tegen, omdat landen als China en India westerse industrieën kunnen aantrekken die dáár gratis kunnen vervuilen en hier niet, repliceren de rijke landen. Een wereldwijde aanpak voor CO2-belasting zit er daardoor voorlopig niet in.

Hoe werkt een CO2-belasting

Er bestaat een effectieve oplossing voor de klimaatcrisis waar zowel Shell als Greenpeace vóór zijn. De klimaatbijeenkomst in Parijs zou bij wijze van spreken kunnen worden afgelast als hij wordt uitgevoerd. Principiële tegenstanders bestaan nauwelijks, want het systeem is simpel en werkzaam. Wie broeikas wil uitstoten, luidt het idee, moet daarvoor betalen. Liefst fors. Dan gaat de uitstoot vanzelf naar beneden. Maar toch komt het er niet (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden