Obama wil van Israël 'gebaar van goede wil'

Washington President Obama heeft in Washington druk uitgeoefend op de Israëlische premier Netanyahu om een ‘gebaar van goede wil’ te maken tegenover de Palestijnen. Dat is volgens de Amerikanen nodig om een crisis te bezweren over Israëlische bouwplannen in Oost-Jeruzalem.

Van onze correspondent Philippe Remarque

De ijzige atmosfeer tussen de VS en Israël werd tijdens het bezoek van Netanyahu duidelijk door wat de Amerikanen niet toestonden: anders dan normaal was er geen persconferentie achteraf van beide leiders.

Geen foto's

Er konden zelfs geen foto’s worden gemaakt voorafgaand aan de besprekingen tussen Obama en Netanyahu. Hetzelfde gebeurde een dag eerder bij de ontmoetingen van Netanyahu met minister Clinton van Buitenlandse Zaken en vicepresident Biden.

Obama sprak 90 minuten met Netanyahu in de Oval Office, een half uur langer dan gepland. Daarna vertrok hij naar zijn woonverdieping, en bleef de Israëlische premier achter om met Obama’s medewerkers te praten.

De nieuwe spanning tussen de bondgenoten ontstond toen Biden twee weken geleden in Israël was aan de vooravond van indirecte vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische regering kondigde onverwacht een groot bouwproject aan in Oost-Jeruzalem, waarop de Palestijnen zich terugtrokken. Amerika zei ‘beledigd’ te zijn.

Excuses

Netanyahu bood excuses aan, maar draaide het besluit niet terug. En terwijl hij in de VS was, kondigde zijn regering opnieuw een bouwproject aan van 20 appartementen in Oost-Jeruzalem.

Obama’s woordvoerder Gibbs zei woensdag dat de Amerikaanse regering om ‘opheldering’ heeft gevraagd. ‘Er zijn punten waarop ze het eens zijn, en punten waarop ze het oneens zijn’, beschreef hij het gesprek van Obama met Netanyahu.

Rotsvast en voor altijd

Israël krijgt ook steun in de VS. In het Congres werd Netanyahu enthousiast begroet. En op de conferentie van de pro-Israëlische lobby AIPAC, zei Clinton wel dat de bouwplannen Amerika’s diplomatie ‘ondermijnen’, maar ook dat de Amerikaanse steun aan Israëls veiligheid ‘rotsvast’ en ‘voor altijd’ is.

Benjamin Netanyahu verlaat het Witte Huis na zijn onderhoud met Barack Obama. (AFP) Beeld
Benjamin Netanyahu verlaat het Witte Huis na zijn onderhoud met Barack Obama. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden