Obama wil snel economisch herstelplan

De economische crisis dreigt in de Verenigde Staten ‘historische proporties’ aan te nemen, zei Obama maandag in een persconferentie waarin hij ook zijn economische crisisteam bekendmaakte. Obama wil snel actie ondernemen voor een stimuleringsplan voor de economie.

Obama beloofde in Chicago dat hij snel actie zal ondernemen voor een stimuleringsplan voor de economie. Dat moet leiden tot 2,5 miljoen nieuwe banen en een einde aan de economische crisis. Obama wil honderden miljarden dollars investeren in onder meer nieuwe wegen, bruggen, scholen, windmolenparken.

Obama maakte tegelijkertijd duidelijk dat de Verenigde Staten de crisis niet alleen kunnen oplossen. Hij gaf aan dat zijn regering andere landen zal benaderen om mee te helpen. ‘We moeten andere landen over de hele wereld benaderen om tot een wereldwijd antwoord te komen.’

De op 4 november gekozen Obama zei verder dat de Amerikaanse auto-industrie te belangrijk is om haar te laten verdwijnen. Tegelijkertijd bezwoer hij dat de industrie niet hoeft te rekenen op ongelimiteerde steun. Steun wordt afhankelijk gemaakt van plannen voor veranderingen in de bedrijfstak op de lange termijn.

Crisisteam
Obama maakte op de persconferentie ook de leden van zijn economische crisisteam bekend. Obama bevestigde de benoeming van Timothy Geithner tot minister van Financiën. Deze post wordt beschouwd als de belangrijkste in deze crisistijd. De 47-jarige geboren New Yorker Geithner zwaait nu de scepter over de centrale bank van de staat New York, een belangrijk onderdeel van het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. In die rol had hij in maart een belangrijk aandeel in de nationalisering van zakenbank Bear Stearns, het eerste slachtoffer van de kredietcrisis.

Larry Summers (53), in het verleden onder de eveneens Democratische president Bill Clinton minister van Financiën, wordt de belangrijkste economische adviseur van het Witte Huis als Obama daar zijn intrek neemt.

Vrouwen
Obama benoemde verder drie vrouwen. Christina Romer (49), professor in de economie aan de universiteit van Berkeley, wordt voorzitter van de economische raad. Advocaat Melody Barnes wordt voorzitter van de adviesraad van binnenlandse zaken. Heather Higginbottom wordt als onderdirecteur daarvan aangesteld.

Dinsdag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) zal Obama nog een persconferentie geven. Op de bijeenkomst zal Obama vermoedelijk meer benoemingen bekendmaken. Hij moet nog iemand aanwijzen voor de functie van minister van Handel, waar Bill Richardson voor in de race is. Richardson was ambassadeur bij de Verenigde Naties en diende als minister van Energie onder president Bill Clinton.

Obama gaat waarschijnlijk dinsdag ook verder in op zijn plannen om de economie weer aan te zwengelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden