Update

Obama wil bezit semi-automatische wapens beperken

De Amerikaanse president Barack Obama wil het bezit van semi-automatische wapens aan banden leggen. Hij liet dinsdag weten een wetsvoorstel daarover van de Democratische senator Dianne Feinstein te steunen.

Redactie
Barack Obama tijdens een wake voor de slachtoffers van de schietpartij in Newtown. Beeld getty
Barack Obama tijdens een wake voor de slachtoffers van de schietpartij in Newtown.Beeld getty

Obama wil ook dat mensen zonder vergunning niet meer zomaar een wapen kunnen kopen, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De Democrate Feinstein kondigde eerder aan het wetsvoorstel in te zullen dienen op de eerste dag dat het Congres in nieuwe samenstelling bijeen is. Adam Lanza schoot vrijdag met een semi-automatisch wapen 26 mensen dood in de Sandy Hook-basisschool in Newtown.

Reactie NRA
De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA heeft dinsdag na vier dagen van stilzwijgen gereageerd op de schietpartij. De NRA houdt vrijdag een persconferentie en zegt uit respect voor de families in Newtown en uit fatsoen het stilzwijgen te hebben bewaard.

'The National Rifle Association bestaat uit 4 miljoen moeders en vaders, zonen en dochters, en we zijn geschokt, bedroefd en gebroken door het nieuws van de gruwelijke en zinloze moorden in Newtown', aldus de organisatie in een verklaring. De machtige lobby zegt 'bereid te zijn om betekenisvolle bijdragen te bieden' om schietpartijen in de toekomst te voorkomen.

Wapenfabrikanten
Amerikaanse wapenfabrikanten zijn na de opgelaaide discussie over beperking van het wapenbezit na het schietdrama in Newtown flink onder druk komen te staan. Dinsdag zette kapitaalbeheerder Cerberus Capital Management zijn aandeel in wapenfabrikant Freedom Group in de etalage. Aandelen Smith & Wesson Holding en Sturm Ruger & Co verloren maandag 5 procent van hun waarde op de aandelenbeurzen.

Intussen hebben de scholen in Newtown dinsdag onder verscherpt toezicht de deuren heropend. Vier dagen na de schietpartij blijft de Sandy Hook-basisschool nog wel dicht. Kinderen van die school gaan de komende dagen mogelijk naar een school in een aangrenzende gemeente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden