Obama werkt fanatiek aan zijn nalatenschap

Met nog zeventien maanden te gaan is de Amerikaanse president Barack Obama al druk bezig met het regelen van zijn politieke nalatenschap. De meest tastbare uitdrukking daarvan is de Barack H. Obama Library, die zal verrijzen in zijn geboortestad Chicago. Deze maand begint de zoektocht naar een architect.

The New York Times
President Barack Obama van de Verenigde Staten spreekt met vrouwelijke bloggers in Charlotte, North Carolina. Beeld anp
President Barack Obama van de Verenigde Staten spreekt met vrouwelijke bloggers in Charlotte, North Carolina.Beeld anp

Obama zet hoog in: de bibliotheek wordt (inclusief operationele kosten) begroot op bijna een miljard dollar. Dat geld moet worden bijeengebracht met donaties. De inzameling is nog maar net begonnen; er is nog maar 5,4 miljoen dollar binnen, opgebracht door twaalf zakenlieden. Het benaderen van donoren, zo zeggen betrokkenen, zal pas echt op stoom komen na het einde van Obama's presidentschap.

Obama wil voorkomen dat hij dezelfde problemen krijgt als Bill Clinton, die net aan genoeg geld bijeenbracht om in Little Rock (Arkansas) een gebouw te kunnen neerzetten, en nog vele jaren met de pet moest rondgaan om de boel draaiende te houden.

De traditie van de presidentiële bibliotheek (met museum) begon in 1939 met president Franklin D. Roosevelt. Sindsdien hebben alle presidenten een bibliotheek/museum nagelaten, gevestigd in hun stad van herkomst.

Aftasten

Obama wil zijn bibliotheek helemaal bij de tijd maken. Mensen uit Silicon Valley hebben er bij hem op aangedrongen de allernieuwste technologieën te gebruiken, opdat het verhaal van zijn presidentschap wereldwijd inzichtelijk zal zijn.

De president praat regelmatig met zakenlieden, mediagoeroes en culturele grootheden over de boodschap van het museum, maar ook over de inrichting van zijn eigen leven na januari 2017. Kennelijk is hij aan het aftasten op welke gebieden hij zich straks wil blijven profileren.

Veel van de mogelijke onderwerpen vloeien voort uit zijn presidentschap. Zo wil hij mogelijk internationaal een rol blijven spelen. Ook sociale programma's (vooral voor jongeren) en hervorming van het strafrechtsysteem zijn opties.

Ook oud-president George W. Bush kreeg een bibliotheek, gevestigd in Dallas, Texas. Beeld epa
Ook oud-president George W. Bush kreeg een bibliotheek, gevestigd in Dallas, Texas.Beeld epa

Brainstorm

In februari hadden Obama en zijn vrouw Michelle een diner in het Witte Huis met dertien mensen uit de culturele sfeer en zakenlieden uit de multimediahoek. De schrijvers Toni Morrison en Malcolm Gladwell waren er, de actrice Eva Longoria, oprichter Vinod Khosla van Sun Microsystems.

Obama was 'ongelooflijk relaxed', volgens Gladwell. De bijeenkomst leek nog het meest op een brainstormsessie; de ideeën en ideetjes vlogen vrijelijk over tafel. Om middernacht dacht Reid Hoffman, medeoprichter van LinkedIn, dat het misschien te laat begon te worden voor de Obama's. 'Voelt u zich vrij ons eruit te gooien', zei hij.

Maar Obama was nog maar net op gang. 'Ik gooi jullie eruit als het tijd is', antwoordde hij. De zitting werd ruim na 2 uur opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden