Obama: we hebben de opmars van IS onderschat

De Verenigde Staten hebben de opmars van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak onderschat. Dat heeft president Barack Obama gezegd in een zondag gepubliceerd interview met de Amerikaanse omroep CBS.

Obama reageerde op een vraag over recente opmerkingen van James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Clapper had gezegd dat Washington IS heeft onderschat en er ten onrechte vanuit was gegaan dat het Iraakse leger in staat is en de wil heeft de extremisten met succes te bestrijden. 'Dat is helemaal waar', zei Obama tegen CBS.

Profiteren van de chaos
'Je had al-Qaeda in Irak, een gevaarlijke groep, maar onze marine was in staat deze groep aan te pakken met behulp van Soennitische stammen. Zij gingen vervolgens ondergronds, maar gedurende de afgelopen paar jaar, tijdens de chaos van de Syrische burgeroorlog, toen grote delen van het land niet werden bestuurd, waren zij in staat om zichzelf te reorganiseren en te profiteren van al die chaos', zei president Obama in het interview.

Volgens Obama was de groep in staat om 'buitenlandse strijders aan te trekken die in hun jihadistische onzin geloofden'. 'Zij reisden overal vanuit Europa, de Verenigde Staten, Australië, andere delen van de islamitische wereld, om samen te komen in Syrië. 'En zo werd dit ground zero voor jihadisten van over de hele wereld.'

Obama zei dat de internationale coalitie IS moet terugdrijven en in haar bewegingsruimte moet beperken. Ook hamerde hij onder meer op het onderscheppen van de stroom geld en de wapens die naar de extremisten gaan en het stoppen van de toevloed van buitenlandse strijders.

President Obama. Beeld afp
President Obama.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden