Obama vraagt nog eens om hervatting vredesoverleg

Arie Elshout Bijna met de moed der wanhoop heeft de Amerikaanse president Obama er woensdag bij de Israëliërs en Palestijnen op aangedrongen hun vredesoverleg te hervatten. Hij wil dat de Palestijnen afzien van het plan de VN te vragen het lidmaatschap van een Palestijnse staat te erkennen. De angst is dat dit kan leiden tot een gevaarlijke confrontatie in het Midden-Oosten.

NEW YORK - 'Er bestaat geen sluipweg naar beëindiging van een conflict dat al tientallen jaren duurt. Vrede betekent hard werken. Vrede komt er niet door verklaringen of resoluties in de VN.' Dat zei Obama in zijn rede tot de Algemene Vergadering.

Zijn woorden waren doordrenkt met frustratie over het feit dat het 'vredesproces' al bijna twintig jaar niets oplevert. Zijn pogingen om het te reanimeren zijn de afgelopen jaren op niets uitgelopen. 'Velen zijn gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang. Ik ook', zei hij.

Hoe diep de impasse is, bleek indirect uit zijn adviezen aan beide partijen. 'Vrede kan er alleen komen als er compromissen worden gesloten tussen volkeren die met elkaar moeten samenleven lang nadat de toespraken zijn gehouden en onze stemmen zijn geteld.' En ook: 'Beide partijen moeten leren in elkaars schoenen te gaan staan.' Obama klonk als een onderwijzer die ten einde raad hardleerse leerlingen nog eens de tafel van één laat opzeggen.

Er staat veel op het spel voor hem. Als Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, zijn plan doorzet om de Veiligheidsraad om erkenning van het VN-lidmaatschap van een Palestijnse staat te vragen, kan Amerika gedwongen worden zijn veto uit te spreken. Dat kan leiden tot gewelddadige anti-Amerikaanse betogingen onder de Arabische bevolking en een ondermijning van zijn Midden-Oostenpolitiek.

De verwachting is dat Abbas vrijdag de aanvraag voor het lidmaatschap zal indienen, wanneer het zijn beurt is de VN toe te spreken. Amerikaanse functionarissen geven toe dat zij hem daar waarschijnlijk niet meer van kunnen weerhouden. Achter de schermen zijn ze daarom nu vooral bezig te proberen een veiligheidsnet te spannen.

Het idee is dat een stemming in de Veiligheidsraad weken, zo niet maanden op zich kan laten wachten. Die tijd willen westerse diplomaten gebruiken om Abbas ervan te overtuigen af te zien van een confrontatie in de Raad. In plaats daarvan zou hij beter naar de Algemene Vergadering kunnen stappen met een verzoek om een 'waarnemer- staat' te worden. Daarover kunnen en zullen de VS geen veto uitspreken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden