Obama vol op sociale media na State of the Union: Virtuele roadtrip en open huis

Morgen geeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn zesde State of the Union, de jaarlijkse toespraak waarin de regeringsplannen voor het komende jaar bekend worden gemaakt. Zoals gebruikelijk reist de president daarna door het land om zijn plannen uit te leggen, maar dit jaar voegt hij een virtuele roadtrip toe aan zijn tournee.

Obama tijdens een eerdere Hangout-sessieBeeld Google

Na twee dagen door Maryland, Pennsylvania, Wisconsin en Tennessee gereisd te hebben, volgt op vrijdag 31 januari een Hangout on Air, de livechat-technologie van Google, met burgers uit het Westen, Mid-Westen, Noord-Oosten en Zuiden van het land. Vooraf geselecteerde Amerikanen kunnen live hun vragen aan Obama stellen of hun mening geven over de toespraak. Vooraf kunnen ze een video van 60 seconden opnemen en op YouTube plaatsen met de hashtag #AskObama2014 waarin ze een vraag stellen, de personen met de meeste stemmen van het publiek mogen live in de hangout met Obama.

Vooraf ingestuurd
Obama heeft vaker gebruik gemaakt van Google Hangouts, maar toen ging hij niet live in gesprek met burgers maar beantwoordde hij vooraf ingestuurde vragen. Ook zal hij volgens Google gebruik maken van nieuwe functionaliteiten van Hangouts on Air.

Beeld Witte Huis

Naast 'Obama's Hangout Roadtrip', zoals het Witte Huis het omschrijft, geeft Obama ook zijn andere sociale-media-activiteiten een boost rondom de State of the Union. Tientallen Witte-Huismedewerkers zullen een soort virtuele openhuis-dag houden en zo veel mogelijk vragen van Amerikanen via Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram in real-time beantwoorden.

Deze eerste 'Big Block of Cheese-day' is een knipoog naar de gigantische blok kaas die president Andrew Jackson in 1837 in de foyer van het Witte Huis liet plaatsen. Bij deze originele 'Big Block of Cheese-day' opende het Witte Huis voor de eerste keer de deuren om duizenden burgers te laten communiceren met leden van het kabinet en het Witte Huis - en mochten ze een plak cheddar van de homp afsnijden.

Open en toegankelijk
Het Witte Huis schrijft in een blog dat president Obama er altijd naar heeft gestreefd om van het Witte Huis een echt 'People's House' te maken en zijn regering open en toegankelijk te laten zijn. Volgens de Washington Times zijn de verhoogde sociale-media-activiteiten echter een poging om jongeren weer terug te winnen. De 'millennials' zouden hun geloof in de boodschap van 'change' van Obama verliezen, en zijn vooral teleurgesteld over de grootschalige spionage van burgers door de NSA, die dankzij klokkenluider Edward Snowden aan het licht kwamen.

Ieder jaar maakt de Amerikaanse president in de State of the Union de plannen voor het jaar bekend. Dit jaar zal het volgens kenners een optimistische speech worden. Die moet het Congres ertoe aanzetten om bijvoorbeeld inkomensongelijkheid aan te pakken. Naar verwachting zal hij niet veel nieuws zeggen over de inlichtingendienst NSA, die sinds vorig jaar in het buitenland onder vuur ligt door afluisterschandalen.

Beeld Witte Huis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden