Obama: verzoening VS en Frankrijk is mirakel

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben het ondenkbare gepresteerd door hun meningsverschillen rond de inval in Irak bij te leggen. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama.

redactie
Links: de Franse president Francois Hollande, rechts de Amerikaanse premier Barack Obama Beeld EPA
Links: de Franse president Francois Hollande, rechts de Amerikaanse premier Barack ObamaBeeld EPA

Geflankeerd door zijn Franse ambtgenoot François Hollande, die in de VS op staatsbezoek is, zong Obama dinsdag de lof van de warme banden die Washington en Parijs tegenwoordig onderhouden. Hij kondigde aan dat hij op 6 juni in Frankrijk de herdenking bijwoont van de geallieerde invasie in Normandië in 1944. Hollande had Obama voor de zeventigste verjaardag van D-Day uitgenodigd.

De Amerikaanse en Franse strijdkrachten, inlichtingendiensten en diplomaten werken elke dag broederlijk samen, zei Obama. Dat is volgens de Amerikaanse president een huzarenstukje, omdat Washington en Parijs een tiental jaren geleden nog koeltjes met elkaar omgingen. Frankrijk was het indertijd hartgrondig oneens met de invasie in Irak die de toenmalige president George W. Bush op touw zette.

Ontdooide betrekkingen
De regering-Hollande spant zich in om de sindsdien al wat ontdooide betrekkingen met de VS verder aan te halen. De Franse president arriveerde maandag in Washington. Hij drukte onder meer twee Amerikaanse veteranen de hand die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk tegen de Duitse bezetters vochten.

Eerder op de dag overlegden Hollande en Obama in het Witte Huis over buitenlandpolitieke vraagstukken als Iran, Syrië en de opmars van het moslimextremisme in Noord-Afrika. Dinsdagavond trakteert Obama zijn Franse collega op een groots staatsbanket in het Witte Huis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden