Obama verzekert NAVO van steun en doorzetten beleid, ondanks Trump

Ook onder de komende president Donald Trump zullen de Verenigde Staten vasthouden aan de kernpunten van hun buitenlandse beleid, inclusief hun steun voor de NAVO. Dat verzekerde president Barack Obama in een toespraak in Athene, de eerste stop op een afscheidstoer door Europa.

Barack Obama in Athene. Beeld null
Barack Obama in Athene.

Obama's toespraak was kennelijk bedoeld om de zorgen van de NAVO-bondgenoten over Trumps koers weg te nemen. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump er verscheidene malen blijk van gegeven dat hij minder op heeft met het militaire bondgenootschap dan zijn voorgangers. Zo trok hij onder meer de veiligheidsgaranties aan de Baltische staten in twijfel.

'De komende Amerikaanse president en ik kunnen niet meer van elkaar verschillen', zei Obama. 'We hebben volstrekt verschillende opvattingen, maar de Amerikaanse democratie is groter dan één persoon.'

Maar zijn toespraak was tegelijk een oproep aan zijn opvolger niet meteen alles overboord te gooien wat hij de afgelopen jaren heeft bereikt op buitenlands gebied. Obama hamerde erop dat samenwerking het beste middel is om internationale geschillen te beslechten. 'Op die manier zijn wij er langs diplomatieke weg in geslaagd het Iraanse kernwapenprogramma stil te leggen, zonder één schot te lossen. Door diplomatie hebben we ook betrekkingen aangeknoopt met Cuba', zei Obama. Trump heeft tot nog toe steeds gezegd dat hij af wil van het akkoord met Iran. Volgens hem is het het 'slechtste' akkoord wat de VS ooit hebben afgesloten.

Obama wees er ook op dat de Amerikaanse democratie de rechten garandeert van alle burgers ongeacht hun ras, afkomst, religie of seksuele geaardheid. Ook die woorden leken vooral gericht aan Trump die zich tijdens zijn campagne neerbuigend heeft uitgelaten over vrouwen en minderheden en zich ook een keer vrolijk maakte over een gehandicapte verslaggever. 'Onze democratieën laten zien dat we sterker zijn dan terroristen, fundamentalisten en absolutisten die geen afwijkende meningen tolereren.'

'Door de bindende kracht van onze democratieën zijn we in staat vluchtelingen in nood te verwelkomen in onze landen. En nergens hebben we dat gevoel van medeleven duidelijker gezien dan hier in Griekenland', zei Obama. Daarmee complimenteerde hij de Grieken met de manier waarop zij hebben gereageerd op de enorme stroom vluchtelingen vanuit Syrië. Ook die opmerking leek een steek onder water aan het adres van Trump, die tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk klaagde dat Obama en de Democraten de deuren hadden opengezet voor migranten uit moslimlanden. Trump beloofde dat hij juist alle immigranten uit islamitische landen zou weren.

Vrijhandelsverdrag

In een artikel in het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche brak Obama samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel een lans voor een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Volgens de twee zou het vrijhandelsverdrag, waarover de VS en de EU nog steeds onderhandelen, 'zonder twijfel' in het voordeel zijn van werkgevers, werknemers, arbeiders en boeren aan beide zijden van de Oceaan.

'Een overeenkomst die onze economieën nauwer verbindt en gebaseerd is op regels die stroken met onze gedeelde waarden zal ons helpen te komende decennia te groeien en op mondiaal niveau concurrerend te blijven', schrijven Obama en Merkel in het artikel. '' Er is geen terugkeer mogelijk naar een wereld van vóór de globalisering.'

null Beeld null

Daarmee keren de twee leiders zich tegen Trump volgens wie vrijhandelsverdragen, zoals NAFTA met Canada en Mexico, alleen maar tot banenverlies in de VS hebben geleid. Zijn verzet tegen nieuwe vrijhandelsverdragen, zoals TTIP, het in aanbouw zijnde akkoord tussen de VS en de EU, speelde een belangrijke rol in zijn verkiezingscampagne.

Obama brengt donderdag een bezoek aan Duitsland. Daar zal hij vrijdag met Merkel en de leiders van Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Italië overleggen over het verlengen van de sancties die de EU en de VS tegen Rusland instelden wegens de annexatie van de Krim en de rol van Rusland in de oorlog in Oost-Oekraïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden