Obama verzacht restricties Cuba

Cubaanse Amerikanen mogen binnenkort weer onbeperkt reizen en geld overmaken naar familie in Cuba. Ook andere restricties worden verzacht of opgeheven.

AP

Met de veranderingen wil Obama de Cubanen minder afhankelijk maken van het regime, zei de medewerker. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen Amerikanen met familie op Cuba. Voorheen mochten zij hooguit iedere drie jaar voor twee weken op bezoek gaan en dan nog alleen naar directe familie.

Het overmaken van geld naar hooggeplaatste regeringsmedewerkers en leden van de Communistische Partij blijft verboden. Ook het al tientallen jaren geldende Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba blijft voorlopig van kracht.Een uitzondering werd gemaakt voor Amerikaanse telecombedrijven die in Cuba onder meer satelliettelevisie aan mogen gaan bieden.

Handreiking
Obama wil met zijn stap een handreiking doen naar het Cubaanse volk, dat hij steunt in zijn streven naar verbetering van de mensenrechten en zelfbeschikking over de toekomst van het land, aldus de zegsman. Ook hoopt Obama de Cubaanse president Raúl Castro te bewegen tot het invoeren van een meer democratisch systeem.

De Amerikaanse president liet ook weten dat zijn regering onderzoekt of er lijnvluchten tussen de VS en Cuba ingesteld kunnen worden. Nu vliegen er op proef alleen vrachtvliegtuigen tussen de twee landen.

Handelsembargo
In de VS is verdeeld gereageerd op de beleidsverandering. Veel politici zijn blij met de beslissing, omdat zij in Cuba een nieuwe markt zien om hun producten af te zetten. De Republikeinen zijn echter niet tevreden, omdat zij vinden dat de VS niet eenzijdig de hand moet reiken aan Cuba. Obama vindt het geen probleem om de eerste stap te zetten. Als Havana positief reageert, kan zelfs over het opheffen van het handelsembargo gesproken worden, stelt de Amerikaanse overheid.

In Cuba is verheugd gereageerd op het nieuws, vooral omdat mensen hun familieleden nu veel vaker kunnen zien. Tot nu toe mochten Cubanen een keer per jaar op bezoek in Cuba.

Barack Obama. (EPA) Beeld
Barack Obama. (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden