Obama veert op door financiële crisis

Een van de weinige winnaars van de grote Wall Street-crisis deze week lijkt Barack Obama te worden.

Van onze correspondent Philippe Remarque

De gangbare interpretatie van de nieuwe cijfers onder Amerikaanse analisten luidt dat de ‘huwelijksreis’ van McCain en zijn running mate Sarah Palin voorbij is. Een CBS/New York Times-peiling toont dat Palin de Republikeinse basis enorm inspireert, maar daarbuiten weinig effect heeft.

De Republikeinen leken er met de verrassende presentatie van de outsider Palin even in te slagen de veranderingsboodschap van Obama over te nemen. Door haar conservatisme kon dit weer een verkiezing worden over culturele waarden. De Democraten zagen Obama al sneuvelen, zoals eerder Dukakis, Kerry en Gore.

Maar de ongeëvenaarde financiële aardbeving heeft de aandacht van de media en de kiezers verlegd. Over Palinmania en vermeende beledigingen heeft niemand het meer. Het land is in crisis en zoekt naar de oorzaak en een mogelijke oplossing.

Hierbij staat Obama sterker dan McCain. De Democraten hebben onder president Clinton weliswaar mede aan de wieg gestaan van de deregulering, de laatste jaren hebben ze steeds vergeefs om meer ingrijpen geroepen. Obama bekritiseert reeds lange tijd de laissez-faire politiek van de regering-Bush. Hij heeft in de lente een gematigd reguleringsplan voor Wall Street gepresenteerd dat werd toegejuicht door kopstukken uit de financiële wereld.

John McCain veranderde zichzelf deze week ook in een kruisvaarder voor strengere regels. Hij fulmineert nu tegen de ‘hebzucht’ op Wall Street, tegen gouden handdrukken, corruptie en het old boys network’.

Maar McCains probleem is dat zijn partij altijd de grootste voorstander is geweest van deregulering, inclusief McCain zelf. Phil Gramm, McCains economische goeroe, is auteur van de dereguleringswet die nu als de grootste boosdoener wordt gezien.

Tot deze week presenteerde McCain zich nog als een tegenstander van regels en ‘bureaucratie’. De regering moest juist ‘uit de weg’ gaan, zodat de vrije markt zich kan ontplooien. Het is traditioneel Republikeins gedachtengoed, dat in diskrediet is geraakt nu zelfs de regering-Bush is gedwongen tot hevig staatsingrijpen in de markt.

McCains bekering wordt zo slechts een illustratie van het Republikeinse falen. En Obama hoeft maar te spotten: ‘Dit is iemand die 26 jaar in het congres zit, die zeven van de machtigste Washingtonse lobbyisten aan het hoofd van zijn campagne stelt, en nu vertelt hij ons dat hij het old boys network gaat aanpakken. Het old boys network? Zo heet in de McCain-campagne een stafvergadering.'

Daar komt bij dat McCain wisselvallig op de crisis reageerde. Hij begon maandag met de verzekering dat ‘het fundament van onze economie’ sterk is’, en slikte dit in na heftige kritiek. Staatssteun aan verzekerings-gigant AIG wees hij dinsdag vierkant van de hand, om op woensdag te concluderen dat de regering-Bush geen andere mogelijkheid had.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden