Obama trekt geen militairen terug

Acht jaar na inval in Afghanistan dubben de VS over ‘juiste’ aanpak van de Taliban...

Van onze correspondentPhilippe Remarque Philippe Remarque

WASHINGTON President Obama stevent af op een middenweg in Afghanistan. Hij zei tegen Congresleden dat hij niet van plan is een groot aantal Amerikaanse soldaten uit het land terug te halen, zoals sommigen in Washington voorstellen. Evenmin omarmt het Witte Huis zonder meer het verzoek om 40 duizend nieuwe manschappen van de Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal.

Volgens ingewijden overweegt de president een kleinere vermeerdering van troepen, bijvoorbeeld met tienduizend soldaten, en een nieuwe, minder ambitieuze doelstelling. Obama wil af van ‘het schijnargument dat dit gaat over dubbele inzet of vertrek uit Afghanistan’, zei hij dinsdagmiddag bij een ontmoeting met Republikeinen en Democraten in het Witte Huis Washington.

Hij staat onder grote druk bij de beslissing, die alom wordt gezien als de belangrijkste van zijn presidentschap tot nu toe. Sommige commentatoren twijfelen of hij wel hard genoeg is om een duidelijke koers te kiezen in de toenemend impopulaire oorlog.

Obama laat zich niet haasten. Pas tegen het einde van oktober zal hij zijn nieuwe strategie bekend maken, meldden bronnen in het Witte Huis. De regering neemt de tijd om ‘de juiste beslissing’ te nemen, aldus een woordvoerder.

Woensdag, op de achtste verjaardag van de interventie in Afghanistan, trokken Obama, de legertop en zijn belangrijkste ministers en adviseurs zich opnieuw terug in de Situation Room, een afluisterveilige kamer in de kelder van het Witte Huis. Via het videoscherm praatte ook McChrystal mee.

Democraten in het Congres staan huiverig tegenover uitbreiding van de oorlog. Net als een aantal adviseurs van Obama en vicepresident Joe Biden pleiten ze voor een ‘antiterrorisme’-benadering. Daarbij zou de VS op afstand Al Qaida bestrijden, met commando’s en onbemande vliegtuigen, maar niet meer trachten Afghanistan van Taliban te vrijwaren.

Volgens hun tegenstanders is dit de strategie die president Bush in Afghanistan heeft uitgeprobeerd. Dat heeft slechts geleid tot een opmars van de Taliban.

De Republikeinen vinden dat Obama zich zonder meer achter de strategie van generaal McChrystal en de legertop moet scharen. Ze waarschuwen dat elke dag die Obama verder twijfelt, extra gevaar oplevert voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

De Democratische Huisvoorziter Pelosi wierp de vraag op af de VS wel kunnen samenwerken met de Afghaanse leider Karzai. De Washington Post berichtte woensdag over een vertrouwelijk VN-rapport waaruit blijkt dat massaal is gefraudeerd bij diens herverkiezing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden