Obama stelt Kadhafi ultimatum

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag geëist dat de Libische leider Moammar Kadhafi zijn troepen terugtrekt uit steden die hij op de oppositie heeft heroverd of bedreigt. Anders zullen de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en hun bondgenoten militaire actie ondernemen.

Obama. Beeld ap

Eerder had de Libische regering bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa een staakt-het-vuren afgekondigd. Maar in een televisierede stelde Obama veel verdergaande eisen. Volgens hem valt er over de geëiste terugtrekking niet te onderhandelen. Als Kadhafi niet toegeeft, zullen de geallieerden in actie komen op grond van de resolutie die de Veiligheidsraad donderdag aannam.

Gedwongen
Obama zei dat hij wel gedwongen was om tegen Kadhafi op te treden, omdat die zich 'tegen zijn eigen volk' had gekeerd en de stabiliteit van de regio in gevaar bracht. Volgens Obama moet Kadhafi zijn troepen terugtrekken uit Ajdabiya, Misurata en Zawiya.
Ook moet de water- en stroomtoevoer naar die steden worden hersteld.

Het opgeven van die steden zou een enorm gezichtsverlies betekenen voor de Libische leider en de oppositie tegen zijn bewind nieuwe hoop geven. In het bolwerk van de oppositie, Benghazi, werd al gesproken over een offensief naar de hoofdstad Tripoli, waar Kadhafi nog heer en meester is.

Inwoners van de westelijke stad Misurata, die nog steeds deels in handen is van de opstandelingen, zeiden vrijdagmiddag nog dat er niets te merken viel van een staakt-het-vuren. Volgens een arts lag de stad onder vuur van tanks en zware artillerie. 'Het is de ergste beschieting die ik tot nog toe heb meegemaakt. We roepen de internationale gemeenschap op in te grijpen, voor het te laat is.' In één dag zouden er 25 doden zijn gevallen.

De Britse premier David Cameron en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waren sceptisch over de beloften van het Kadhafi-bewind. 'We zullen hem op zijn daden beoordelen, niet op zijn woorden', zei Cameron.

Clinton maakte duidelijk dat de VS uit zijn op de val van Kadhafi. Volgens haar streeft Washington twee doelen na: 'Ten eerste: het geweld stoppen. En ten tweede geloven we dat het eindresultaat van alle onderhandelingen moet zijn dat Kadhafi besluit op te stappen.'

Londen stuurde vrijdag een aantal Typhoon- en Tornado-gevechtsvliegtuigen naar luchtmachtbases in het Middellandse-Zeegebied.

Volgens een Franse diplomaat is het de bedoeling dat Britse en Franse toestellen vandaag al boven Libië verschijnen, nog vóór het begin van een topontmoeting in Parijs. Daar zal een aantal Europese leiders samen met Clinton en vertegenwoordigers van de Arabische Liga besluiten of er militaire actie tegen Kadhafi nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden