Obama steekt hand uit

Strengere regulering van de financiële sector lijkt nabij. President Obama roept Wall Street op tot samenwerking...

Washington Nieuwe, strengere regels voor Wall Street zijn een stap dichterbij gekomen. Republikeinen in de Senaat tonen zich nu bereid met de Democraten mee te stemmen. President Obama riep donderdag de grote banken op Wall Street op hun lobby tegen de nieuwe regels te staken.

De afgelopen weken poogden Republikeinse leiders een blokkade op te werpen tegen het voorstel van de Democraten en president Obama voor strengere financiële regulering. Honderden lobbyisten van Wall Street-firma’s proberen al een jaar lang provisies weg te krijgen die hun winsten zouden verminderen.

Maar sinds deze week slikken de Republikeinen hun scherpe retoriek tegen het voorstel in. Senatoren van beide partijen melden dat ze dicht bij een akkoord zijn over de wetgeving, die tenminste één Republikeinse stem in de Senaat nodig heeft. Bewijs dat het menens is, leverde de Republikeinse senator Grassley. Hij stemde voor een vergaand voorstel om de derivatenhandel aan banden te leggen.

President Obama, nu met duidelijke vooruitzichten op een overwinning in deze kwestie, sloeg geen al te schelle toon aan bij zijn grote toespraak in het gebouw van de Cooper Union in New York, op een steenworp van Wall Street. In de zaal zaten naast medestanders ook bazen van grote zakenbanken, zoals topman Blankfein van het in opspraak geraakte Goldman Sachs.

Obama confronteerde hen wel rechtstreeks met hun lobbywerk tegen de nieuwe regels, maar stak een hand uit: ‘Ik ben er zeker van dat sommige van die lobbyisten voor u werken. (...) Maar ik ben vandaag specifiek hier omdat ik u wil aansporen met ons samen te werken, in plaats van onze poging te bestrijden.’

De president wees erop dat nieuwe regels ook in het belang van de financiële sector zijn. ‘Dit zal ons systeem niet alleen beschermen tegen crises, maar het ook sterker en concurrerend maken door vertrouwen te wekken in het land en in de hele wereld.’

De crisis die acht miljoen Amerikanen hun baan heeft gekost, is geboren uit ‘gebrek aan verantwoordelijkheidszin – op Wall Street en in Washington’, aldus Obama. Hij ‘gelooft in de kracht van de vrije markt’, maar die ‘was nooit bedoeld als vrijbrief om te pakken wat je kunt krijgen, op wat voor manier dan ook’.

‘Sommigen – niet allen – op Wall Street zijn in de jaren voor de crisis vergeten dat achter iedere verhandelde of ingezette dollar een gezin zit dat een huis wil kopen, een opleiding betalen, een zaak beginnen of sparen voor zijn pensioen. Wat op Wall Street gebeurt, heeft reële gevolgen door het hele land, in de hele economie.’

Obama somde zijn ‘gezond verstand-regels’ op, die nieuwe reddingsoperaties moeten voorkomen: de mogelijkheid dat de regering falende bedrijven opbreekt als die een gevaar voor het systeem vormen, een instantie die financiële consumenten beschermt, transparantie op de derivatenmarkt en de ‘Volcker rule’, die omvang en risico’s van banken beperkt.

De aanklacht van Goldman Sachs door beurswaakhond SEC, afgelopen vrijdag, lijkt Obama politiek in de kaart te hebben gespeeld. Het toonde de ondoorzichtigheid van de huidige Wall Street-regels.

Een groep Republikeinen heeft in een brief daarom de verdenking geuit dat de Democraten in het SEC-bestuur een poging hebben ondernomen Obama te helpen (de twee Republikeinen stemden tegen een aanklacht). Dat zou een enorm politiek schandaal zijn. Maar bewijs is er niet, en de theorie vindt in de Amerikaanse media weinig weerklank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden