Update

Obama schrapt Cuba van terreurlijst

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Cuba gisteren van een lijst met 'terrorisme steunende staten' geschrapt. Het Congres heeft 45 dagen de tijd om te reageren op deze stap. Om die ongedaan te maken, zou het parlement met nieuwe wetgeving moeten komen. Dat is volgens de Washington Post niet waarschijnlijk.

redactie
President Barack Obama. Beeld getty
President Barack Obama.Beeld getty

'De regering van Cuba heeft de afgelopen zes maanden internationaal terrorisme niet ondersteund en de regering van Cuba heeft gegarandeerd dat het in de toekomst geen terroristische daden zal ondersteunen', legde Obama uit aan het Congres.

Met Obama's jongste toenadering tot Cuba wordt het pad geëffend voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen. De Verenigde Staten sloten de ambassade in Havana in de eerste dagen van 1961 en stelden het communistische regime in Cuba niet langer als regering te erkennen. Later dat jaar was er een door Washington gesteunde anti-communistische landing op het eiland die door het regime werd afgeslagen.

Obama (rechts) en Castro in Panama. Beeld afp
Obama (rechts) en Castro in Panama.Beeld afp

Ontmoeting in Panama

Bijna een week geleden sprak Obama met zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro in Panama tijdens een Amerikaanse topconferentie. Obama probeert vooral sinds vorig jaar de relaties met Cuba aan te knopen en de verhouding te verbeteren. Het sinds 1959 communistische eiland wordt geregeerd door de broers Fidel en Raúl Castro. Fidel van 1959 tot 2008 en Raúl sindsdien.

In 1962 kondigde de VS een handelsembargo af en in 1982 kwam Cuba op de zwarte lijst van terrorismesupporters te staan. Daar staan nog maar drie landen op: Iran, Sudan en Syrië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden