Obama schiet Republikeins begrotingsvoorstel direct af

Het eerste begrotingsvoorstel dat de Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben ingediend, is door het Witte Huis maandag direct van de hand gewezen. Het voorstel, bedoeld om het enorme Amerikaanse begrotingstekort tegen te gaan, voorziet niet in een belastingverhoging voor de rijkste Amerikanen.

Redactie
De Republikeinse voorman John Boehner. Beeld getty
De Republikeinse voorman John Boehner.Beeld getty

De Republikeinen deden hun eerste becijferde voorstel in een brief aan de Democratische president Barack Obama. Ze zetten onder meer in op een forse daling van de overheidsuitgaven en verwachten ook meer inkomsten uit belastingen, maar zonder het belastingtarief voor de rijken te verhogen.

Waar het Witte Huis 1.600 miljard dollar besparingen heeft voorgesteld over een periode van tien jaar, voorziet het Republikeinse voorstel in 2.200 miljard dollar besparingen.

Onevenwichtig
Minder dan twee uur nadat het voorstel was bekendgemaakt, werd het door het Witte Huis bestempeld als onevenwichtig. Het voorstel 'belooft eigenlijk de tarieven voor de rijksten te verlagen en schuift de rekening door naar de middenklasse', aldus Witte Huis-woordvoerder Dan Pfeiffer. 'De president is bereid compromissen te sluiten om te komen tot een breed akkoord, maar hij is niet bereid om toe te geven aan principes van rechtvaardigheid en evenwicht.'

President Obama heeft gezegd elk voorstel te zullen torpederen dat geen hoger belastingtarief voor de 2 procent rijkste Amerikanen bevat. Het gaat dan om alleenstaanden met een inkomen van meer dan 200.000 dollar per jaar, of meer dan 250.000 dollar per jaar voor gezinnen.

'Fiscal cliff'
Indien de Verenigde Staten geen politiek akkoord bereiken tegen het einde van het jaar, dreigt de zogeheten 'fiscal cliff', een combinatie van bezuinigingen en belastingverhogingen. De maatregelen treden veelal automatisch in werking. Experts vrezen dat de VS in dat geval opnieuw in een recessie zullen belanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden