Obama's nederlaag

Beeld anp

De tussentijdse verkiezingen in de VS hebben een uitslag gebracht waarmee de wereld weinig opschiet.


De zware nederlaag van de Democraten, met Obama voorop, bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten beloven weinig goeds, zowel voor de Amerikanen zelf als voor de rest van de wereld.


In eigen land tekent zich tot aan de presidentsverkiezingen een verdieping af van de impasse die de Amerikaanse politiek al jaren kenmerkt. Kiezers hebben daar hun buik van vol en hebben dat via een lage opkomst en proteststemmen laten merken. De ironie is dat zij er vermoedelijk alleen maar meer impasse voor terugkrijgen.


De optimistische analyses die de Republikeinen een groter verantwoordelijkheidsgevoel toedichten nu zij over een meerderheid beschikken, miskennen dat de partij zich al jaren wentelt in een anti-Obama-sentiment. Dat is nu door de kiezer beloond. Het maakt een draai naar een grotere compromisbereidheid onwaarschijnlijk.

Internationaal doet de uitslag verder afbreuk aan de toch al afbladderende reputatie van Obama. De goodwill die hem eens royaal ten deel viel, is omgeslagen in scepsis over zijn daadkracht. De kritiek die de Republikeinen daarop altijd hebben uitgeoefend, is helaas gemeengoed geworden. Ondanks Obamacare en een gedaalde werkloosheid.


Concreet dreigt deze uitslag de strijd tegen klimaatverandering te raken. De kansen op een bindend akkoord tijdens de top in Parijs in 2015 lijken nu zo goed als verkeken. Iedere ambitieuze deal zal in het Amerikaanse parlement worden afgeschoten, aangezien het klimaatprobleem in Republikeinse kring volstrekt niet serieus wordt genomen. Haken de Verenigde Staten af dan zal de Europese Unie haar doelstelling van een CO2-reductie met 40 procent in 2030 willen herzien. China zal dan verder geen internationale druk ervaren. Zo dreigen opnieuw jaren verloren te gaan.


Een lichtpuntje is dat de kansen op handelsakkoorden hoger moeten worden aangeslagen. De Republikeinen hebben nu eenmaal meer oog voor de zegeningen van vrijhandel dan de Democraten. Dat kan in het voordeel blijken van de EU. Maar de vraag is of de Republikeinen de vertrekkende president zo'n succes gaan gunnen. Gezien de verzuurde verhoudingen in Washington is ook voor dit optimisme weinig grond.


Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden