Obama¿s lunch

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 4 personen
12 schoongemaakte Jacobsmosselen, liefst niet uit de diepvries
paar handenvol veldsla
ons pancetta (of ontbijtspek) in plakjes
beetje balsamicoazijn
goede olijfolie
bosje lente-ui
schepje bloem


Amerika heeft geen koningshuis, en dat vinden Amerikanen jammer. Niet dat ze geregeerd zouden willen worden door zoiets achterlijks als een monarchie, lijkt me. Maar koninginnedag is natuurlijk wél een leuke feestdag. Een keer in de vier jaar kiezen ze een nieuwe president, dát wel (soms doen ze er zelfs acht jaar over om erachter te komen dat de vorige toch wat tegenviel), en als die beëdigd wordt dan trekken ze van de weeromstuit alle patriottische registers open.

De schoolkinderen krijgen vrij vandaag, de supermarkten hebben een speciaal podiumpje voor Obama action figures (made in China, compleet met flaporen), grote, vieze taarten bedrukt met de stars and stripes, ijskastmagneetjes met `God bless America' en vlaggen met de nobele trekken van de nieuwe president er op, en profil, zodat de kwestie of hij flaporen heeft diplomatiek wordt omzeild. En iedereen weet al dagen wat de Obama's en hun gasten bij de inauguratielunch te eten krijgen. `Bescheiden' en `huiselijk' zal het zijn, schreven de kranten, en bovendien geïnspireerd op wat president Lincoln indertijd bij diens beëdiging at. Een beetje vergezocht, want Abe kreeg corned beef en kool, terwijl aan Obama's menuutje nogal wat luxe zeebeesten en fazanten te pas komen.

Alles goed en wel, maar ik maak me een beetje zorgen over die zeebeesten. Daar gaan ze een stoofpotje van maken. Dat is link, want kreeften, Jacobsmosselen en garnalen worden taai als ze te lang opstaan, en de juiste timing lijkt me bij zo'n grootse aangelegenheid niet eenvoudig. Zonde. Ik ga straks ook lunchen met Jacobsmosselen, maar dan anders.

Bak het spek krokant uit in een zware koekenpan (geen Tefal). Leg intussen de sla op vier bordjes. Leg het spek apart, haal de mosselen door wat bloem met zout en peper, bak ze in het hete spekvet een à anderhalve minuut per kant. Verdeel ze over de bordjes, giet een beetje azijn in de pan en wat olie, wat peper en zout, schraap de aanbaksels van de bodem en giet de aldus verkregen dressing over de bordjes. Verkruimel tot slot het spek er over. Onmiddellijk opeten.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden