Obama's gok met bizarre cultcomedy pakt goed uit

Obama's optreden bij de ongemakkelijke webcomedie Between two Ferns is uitgedraaid op een groot succes. Het verkeer naar de website Healthcare.gov, waar mensen voor zijn nieuwe zorgverzekeringswet kunnen tekenen, is met 40 procent gestegen.

Het was een risico van de regering-Obama, om de president te laten opdraven voor een show die draait om ongemakkelijke stiltes, ongepaste vragen en bizar gedrag van komiek Zach Galifianakis. Humor is een lastig te scripten fenomeen, vooral als ieder woord dat je zegt op een weegschaaltje wordt gelegd. Obama had compleet af kunnen gaan als hij stijf, gemaakt of juist onpresidentieel was overgekomen. Maar Obama's optreden was geslaagd, zo is de conscensus.

Pareren
De beledigingen ('Die presidentiële bibliotheek, wil je die straks hebben op Hawaï, of in je geboorteland Kenia?'), en onnozelheden ('Wat moeten we doen aan de situatie in Noord-Ikea?'), wist hij op grappige wijze te pareren. Uiteraard zal hij zijn grappen niet zelf hebben bedacht, maar het overbrengen van de grap is minstens het halve werk. Daarna kreeg Obama ruimschoots de kans om Obamacare, zijn zo geplaagde zorgverzekeringswet, te pluggen. En verschenen er links naar Heathcare.gov in beeld.

Dat de Amerikaanse president een goed gevoel voor humor heeft, of in ieder geval goed een grap kan overbrengen, had hij al eerder bewezen. Tijdens het jaarlijkse White House Correspondents Dinner doen zijn optredens niet onder voor een gemiddelde stand-upcomedian. Ook in de talkshow van Jimmy Fallon en de ochtendshow The View etaleerde Obama zijn talent voor de grap. Maar met zijn optreden in de vreemde webserie begaf hij zich op een terrein waar geen enkele president zich ooit heeft begeven.

Hoe Obama in de show is beland, kent zijn oorsprong al in juli. Obama had een vergadering belegd met de makers van de bij studenten populaire comedy-website Funny or Die en enkele komieken om zich te buigen over het vraagstuk: Hoe bereiken we jongeren met Obamacare? Ook de producer van Between two Ferns was hierbij aanwezig, maar over een deelname van Obama aan de show werd niet gesproken. Wel kwamen de partijen overeen enkele filmpjes te maken en reclame te maken voor Healthcare.gov. Dat resulteerde in onder andere een niet erg geslaagde video Obamacare or Shut up, met Olivia Wilde.

Verlengstuk
Volgens Mashable is pas kortgeleden besloten om Obama zelf te laten optreden in Between two Ferns. De adviseurs van Obama steken niet onder stoelen of banken dat het optreden van Obama in de bizarre cultshow een ultieme poging is om inschrijvingen voor Obamacare te krijgen. Zo zegt communicatie-adviseur Dan Pfeiffer tegen The New York Times: 'We moeten een manier vinden de code te breken om jongeren te bereiken. Dat proberen we al zeven jaar, dit is daar een verlengstuk van'.

Draconische maatregelen zijn hard nodig. De regering-Obama hoopte zeven miljoen onverzekerden in te schrijven voor 31 maart, de dag dat iedereen verzekerd moet zijn op straffe van een boete. Op dit moment staat de teller nog maar op 4,2 miljoen, mede door problemen met de website. De nieuwe Amerikaanse zorgverzekering Obamacare, officieel de Affordable Care Act, zal voor een groot deel bepalen of Obama's presidentschap als een succes wordt gezien.

Als de enorme toename in bezoek zich omzet in meer inschrijvingen, zal Obama's optreden tussen de varens een gouden greep van zijn presidentsschap zijn. Maar tegen welke kosten, vraagt Forbes zich af. 'Kan Obama de volgende keer dat hij over gevoelige en sobere onderwerpen moet praten, nog wel serieus worden genomen? Of zal hij ook dan als die grappige president worden gezien?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden