Obama's fotograaf 'trolt' Trump elke dag met foto's: zo kun je je dus ook gedragen

Is president Obama's Witte Huis-fotograaf een dagelijkse strijd begonnen tegen Donald Trump? Het begint er steeds meer op te lijken. Onder het motto 'dat waren nog eens tijden' plaatst Pete Souza op Instagram bijna elke dag foto's van Obama om het verschil met het Trump-presidentschap aan te geven. Obama die tequila proeft met de Mexicaanse president. Obama lachend met de Australische premier. En Obama die zich bekommert om Syrische vluchtelingen.

President Obama en zijn Mexicaanse collega Peña Nieto in 2013 in Mexico-Stad. Beeld Pete Sousa, White House

Op woensdag was het weer raak, toen Trump zijn grote bondgenoot Bibi Netanyahu ontving. Terwijl Amerikanen op televisie konden zien hoe Trump lachend en blij de Israëlische premier ontving in het Witte Huis, dook Souza (62) in zijn archief met miljoenen Obama-foto's.

Niet lang daarna verscheen op zijn Instagram-account een oude foto van een bloedserieuze Obama die in de tuin van het Witte Huis in een ernstig gesprek is verwikkeld met Netanyahu. Met een strak gezicht probeert Obama, die jarenlang een moeizame, ruzie-achtige relatie had met de premier, ogenschijnlijk zijn punt te maken. Netanyahu luistert gespannen, alsof hem de les wordt gelezen. Het tweetal botste vaak, onder andere over de aanpak van Iran en het omstreden Israëlische nederzettingenbeleid.

De tegenstelling met de bijzonder hartelijke ontvangst waarop Netanyahu woensdag werd onthaald in de Oval Office, tot grote schrik van de Palestijnen en diverse Arabische landen, kon niet groter.

Souza's een miljoen Instagram-volgers konden zijn Netanyahu-actie wel waarderen. 'Je bent de beste', schreef een van hen bij de foto. 'Ga door met trollen'. Een ander: 'Nou, zo ziet een president en leider eruit. Zucht....ik mis president Obama zo veel.' 'Hij controleerde het gesprek zoals je dat zou moeten doen', vond een derde van de Netanyahu-foto.

President Obama en premier Netanyahu praten buiten de Oval Office met elkaar tijdens een bezoek van de Israëlische premier aan de VS. Het tweetal had jarenlang een moeizame relatie. Beeld Pete Souza, White House

Goedkeuring

Souza zelf, die ook de fotograaf was van president Reagan, houdt zich stil als hem wordt gevraagd om zijn opmerkelijke Trump-actie toe te lichten. Muisstil. Op talloze verzoeken van de media gaat hij niet in. Hij laat het bij zijn foto's en de korte teksten die hij eronder plaatst.

Trump die zaterdag in een restaurant, ten overstaan van gasten, openlijk een Noord-Koreaanse raketlancering bespreekt met zijn adviseurs? 'Wanneer we op reis waren, werden discussies over nationale veiligheid en telefoongesprekken met regeringsleiders op een beveiligde plek gevoerd', schreef Souza bij een foto van Obama die in El Salvador in de beveiligde SCIF-tent overleg voert met zijn adviseurs.

Maar liefst 48 duizend Instagram-volgers konden deze snelle actie van Souza wel waarderen. De Netanyahu-foto kreeg de goedkeuring van zo'n 32 duizend personen. Wat Obama van Souza's opmerkelijke 'guerrilla-actie' tegen Trumps presidentschap vindt, is onduidelijk. Tot nu toe heeft hij zich nog niet uitgelaten over de foto's die de voormalige fotojournalist van The Chicago Tribune ieder keer plaatst als Trump weer in het nieuws is met een omstreden besluit of bizarre opmerking. Wel zei de oud-president in januari in een interview dat hij Souza's Witte Huis-foto's 'trefzeker' vond.

Obama proeft in 2013 in Mexico-Stad tequila met zijn Mexicaanse collega Peña Nieto. De Mexicaanse president zegde in januari een bezoek af aan het Witte Huis voor een ontmoeting met Trump. Beeld Pete Souza, White House

Poetin-beeld

Zoals het beeld dat Souza in 2014 maakte van Obama en de Russische leider Poetin die met elkaar in gesprek zijn. De spanning tussen de twee presidenten spat van de foto af. De foto lijkt als twee druppels water op de Netanyahu-foto. Souza publiceerde het Poetin-beeld woensdag op Instagram. En opnieuw met een reden. Het was de dag dat was uitgelekt dat sommige Trump-adviseurs sinds vorig jaar zomer contact hadden met Moskou en Poetins inlichtingendienst.

Souza's boodschap: terwijl Obama in zijn jaren weerstand bood tegen Amerika's belangrijkste tegenstander op het wereldtoneel, doet Trump alles om in het gevlei te komen bij de Russen.

Soms pakt Souza het subtieler aan. Toen Trump twee weken terug weer volop ruzie maakte met de Mexicaanse president Peña Nieto, verscheen op Instagram een foto van Obama die in 2013 in Mexico-Stad ontspannen tequila proeft met diezelfde Peña Nieto. Zo van: zo kun je dus ook omgaan met de president van ons zuidelijke buurland. Datzelfde trucje haalde de fotograaf een paar dagen later uit, toen Trump over de telefoon tekeerging tegen de Australische premier Turnbull.

Trump vond het maar niks dat Obama ermee akkoord was gegaan om twaalfhonderd vluchtelingen in Australië op te vangen in de VS. De Australiërs, die een zeer streng toelatingsbeleid voeren, wilden van de vluchtelingen af zijn. Bezopen dat Obama Turnbull zo uit de brand hielp, vond Trump. Souza publiceerde een foto waarop te zien is hoe Obama tijdens een top in Laos lachend praat met Turnbull, de leider van een van Amerika's trouwste en belangrijkste bondgenoten in Azië. 'In geen miljoen jaar kan Trump chillen en een prettige avond hebben met anderen', schrijft Theresa Bennett als reactie bij de foto van Souza.

Obama kan het bijzonder goed vinden tijdens een diner in Laos met de premiers van Australië, midden, en van Nieuw Zeeland. Trump werd onlangs boos op de Australische premier Turnbull over de opvang van vluchtelingen. Beeld Pete Souza, White House
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.