Obama's beloofde wapens voor Syrië stuiten op verdeeld Congres

Van de aankondiging van president Obama om Syrische rebellen te bewapenen, is vooralsnog weinig terecht gekomen, blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het plan stuit op (te) veel weerstand in het Congres.

Irene de Zwaan
Leden van het Vrije Syrische Leger in Homs. Beeld reuters
Leden van het Vrije Syrische Leger in Homs.Beeld reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het herhaaldelijk gezegd: op het moment dat het regime van Assad chemische wapens zou inzetten tegen zijn volk, zou daarmee een 'rode lijn' worden overschreven.

Dreigende woorden in de eerste plaats, maar ondertussen heeft het Witte Huis 'na uitgebreid onderzoek' vastgesteld dat de Syrische regering inderdaad chemische wapens heeft ingezet. 'Op kleine schaal' weliswaar, maar toch: reden genoeg voor Obama om in te grijpen. Niet dat hij daar nu zo om staat te springen - de valkuilen zijn talrijk - maar hij ziet zich genoodzaakt om woord bij daad te voegen. Nietsdoen is simpelweg geen optie meer.

Vorige maand kondigde Obama dan ook aan dat de VS de militaire hulp aan de opstandelingen in Syrië officieel had geautomatiseerd. De levering van wapens kon beginnen.

Weerstand
Inmiddels zijn we een maand verder en is hier nog weinig van terecht gekomen, zo blijkt uit een artikel in The New York Times, die met verschillende (anonieme) functionarissen in Amerika en het Midden-Oosten sprak. Uit die gesprekken wordt duidelijk dat het plan om tot bewapening over te gaan op grote weerstand stuit in het Amerikaanse Congres.

De bezwaren die worden aangehaald zijn niet nieuw: wapens zouden in handen kunnen vallen van extremistische rebellen, die vanuit religieus motief vechten. Daarop volgt direct de kanttekening dat überhaupt onmogelijk vastgesteld kan worden aan wie de wapens geleverd moeten worden - het Vrije Syrische Leger is uiteengevallen in tientallen wedijverende strijdersgroepen. Het verleden wijst bovendien uit dat bewapening van rebellen niet altijd goed uitpakt (neem als voorbeelden Angola en Nicaragua, waarbij de levering van wapens alleen maar tot meer bloedvergieten leidde). En dan is er nog de angst dat Amerika, na Irak en Afghanistan, weer vervalt in een langdurige bloedige oorlog in het Midden-Oosten.

Impact
'Officials zeggen dat de plannen van de regering om de CIA in te zetten om de rebellen te trainen en te bewapenen maanden in beslag zullen nemen voordat er enige impact zichtbaar zal zijn op het chaotische strijdveld', schrijft The New York Times. Bovendien: de militaire steun voor de oppositie zal president Assad niet naar de onderhandelingstafel drijven, en schiet daarmee zijn doel voorbij.

Toch zijn er volgens de krant ook voorstanders van bewapening. Die bevinden zich met name binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn van mening dat de Verenigde Staten juist moeten interveniëren om de humanitaire crisis niet verder te doen escaleren.

De regering lijkt hopeloos verdeeld over de kwestie. 'In mijn ontmoetingen met Amerikaanse beleidsmakers bespeur ik vaak een conversatie tussen geesten', citeert The New York Times Michael Oren, de Israëlische ambassadeur in Washington. 'De geesten van Afghanistan en Irak wedijveren met de geesten van Rwanda en Kosovo.'

Maanden
Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de CIA daadwerkelijk begint met het bewapenen van de Syrische rebellen. Dat kan gerust nog 'maanden' duren. Kijk alleen al naar de levering van humanitaire hulp, zoals eten, medische voorzieningen, nachtkijkers en kogelvrije vesten. Begin dit jaar kondigde de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dergelijke hulp al aan, maar de eerste maaltijden arriveerden pas vorige maand.

Ondertussen zien de troepen van Assad zich gesteund door wapenleveranties uit Rusland en hulp van het machtige leger van de Libanese militante beweging Hezbollah. Dat maakt de roep van de rebellen in Syrië om wapens alleen maar groter. Voorlopig moeten de opstandelingen het doen met Amerikaanse beloftes.

Goed bewapende troepen van Assad. Beeld ap
Goed bewapende troepen van Assad.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden