Obama presenteert tweede banenplan

Financiering uit resterend reddingsgeld voor banken...

Van onze correspondent Philippe Remarque

Washington President Obama heeft dinsdag een banenplan ontvouwen om de aanhoudend hoge werkloosheid in de VS te bestrijden. Hij wil daarvoor miljarden inzetten die zijn overgeschoten van TARP, het reddingsplan voor banken.

Obama zei dat de lawine aan verloren banen was teruggebracht tot ‘een stroompje’, maar dat nieuwe banen niet snel genoeg ontstaan om getroffen gezinnen te helpen. Zeven miljoen Amerikanen zijn hun baan kwijt sinds de recessie begon.

‘Dat is een verbijsterend getal. Het toont niet alleen de diepte van de kuil aan waar we uit moeten klimmen, maar ook een voortgaande menselijke tragedie’, zei Obama in een economische toespraak bij de Brookings Institution in Washington.

Het nieuwe plan mag geen tweede stimuleringspakket heten omdat het eerste – aangenomen in februari – niet erg populair is geworden. De zorg over de tekorten wordt steeds groter. Maar Obama stelde toch een bescheidener pakket van drie maatregelen voor.

Ten eerste wil hij kleine bedrijven met een belastingsubsidie stimuleren nieuwe mensen aan te nemen. Ook wil hij de belasting op kapitaalwinst voor deze bedrijven een jaar lang kwijtschelden. Ten tweede wil hij nieuw geld investeren in infrastructuur zoals wegen en bruggen. Ten derde wil Obama een premie voor burgers die hun huis energiezuiniger maken.

Obama voorspelde nog enkele moeilijke maanden. ‘Maar de storm van gisteren gaat liggen, de lucht klaart op’, eindigde hij.

Het Congres moet over Obama’s plan besluiten. Veel Democraten daar voelen voor het hergebruik van het TARP-geld, waarvan ruwweg 200 miljard ongebruikt lijkt te blijven. De Republikeinen vinden dat het geld naar de schatkist moet.

Obama had echter harde woorden voor de Republikeinen. Die hebben hem met een groot gat in de begroting laten zitten omdat ze de belastingverlagingen en sociale maatregelen van Bush ongedekt lieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden