Obama ontvangt leiders indianenstammen

De top van de honderden Amerikaanse indianenstammen is deze week in Washington neergestreken waar ze vandaag door president Obama wordt ontvangen.

Van onze buitenlandredactie

In het Witte Huis wordt de hele dag een grote indianen-conferentie gehouden. Aan de top nemen een kleine 600 leiders deel van de indianenstammen.

De indianen openden dinsdag al hun eerste ambassade in Washington. In de VS wonen nog zo'n 4 miljoen indianen, op een totale bevolking van over de 300 miljoen.

Op verschillende fronten proberen indianen hun betrekkingen met de regering te verbeteren. Volgens de grondwet zijn de zogenoemde 'native Americans' soeverein: ze hebben hun eigen land en regels, en besturen zichzelf.

Effectiever
En daar past ook een eigen, diplomatieke vertegenwoordiging bij, vindt Jefferson Keel, president van de National Congress of American Indians. Hij wordt de eerste indiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten. 'Voor het eerst zullen we een permanente vertegenwoordiging hebben in Washington waar we effectiever onze soevereine status kunnen waarborgen', aldus Keel.

De National Congress of American Indians vertegenwoordigt zo'n 250 stammen. ‘Dit is onze thuisbasis’, aldus Ron Allen, voorman van de Jamestown S'Klallam Tribe, tijdens de openingsceremonie. ‘Hier zetten we onze vlaggen neer en herinneren de overheid aan haar toezeggingen.’

Huis
Nora David van de Mentasta-stam in Alaska merkt met een lach op dat het eigenlijk andersom zou moeten zijn: de Amerikaanse regering zou een ambassade moeten openen in het land van de indianen. ‘Eigenlijk is het Capitool ons huis, het huis van de oorspronkelijke bewoners.’

Geldgebrek, gezondheidszorg, werkloosheid en huisvesting zijn onderwerpen die in het onderhoud met Obama aan de orde zullen komen. David wil ook de vis- en jachtcultuur van haar volk aan de orde stellen. ‘We overleven niet als we dat niet op onze eigen manier mogen doen.’

Belofte
Obama lost met de ontmoeting een campagnebelofte in. ‘Weinig Amerikanen zijn zo lang genegeerd door Washington als de Indianen, de eerste Amerikanen’, zei Obama tijdens een campagnebijeenkomst in 2008. ‘Dat zal veranderen als ik president ben.’

Obama is vorig jaar formeel opgenomen in de Zwarte adelaarfamilie, geadopteerd door de Crow-stam. Zijn indiaanse naam luidt: ‘Hij die mensen in het hele land helpt’.

Barack Obama (AFP) Beeld
Barack Obama (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden