Obama nomineert gematigd opperrechter

De Amerikaanse president Barack Obama heeft landsadvocaat Elena Kagan (50) voorgedragen als vervanger voor de liberale opperrechter John Paul Stevens van het federale Hooggerechtshof in Washington. Kagan geldt als relatief gematigd.

ANP

Obama maakte de voordracht van Kagan voor het hoogste Amerikaanse rechtscollege maandag bekend. Kagan werd vorig jaar onder Obama landsadvocaat. Daarvoor was ze de hoogste baas van de rechtenfaculteit van Harvard. Onder president Bill Clinton was ze adviseur van het Witte Huis.

Machtsverhoudingen


De machtsverhoudingen tussen conservatief en progressief in het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Staten zouden met Kagan onveranderd blijven. Met Kagan zouden voor de eerste keer drie vrouwen tegelijk in het Hooggerechtshof zetelen, naast zes mannen.

Kagan kan ook de jongste van de negen opperrechters worden en de eerste opperrechter in bijna veertig jaar, die daarvoor geen rechter is geweest. Ze was ooit wel griffier bij een federaal Hof van Beroep.

Geen strijd


De kandidatuur van Kagan moet nog worden goedgekeurd door de Senaat. De oppositionele Republikeinen zullen haar waarschijnlijk stevig aan de tand voelen over enkele kwesties, maar haar benoeming zal naar verwachting geen langdurige politieke strijd tussen Republikeinen en Democraten tot gevolg hebben.

Opperrechter Stevens gaat deze zomer met pensioen. De bijna 90-jarige Stevens is de oudste opperrechter en de nestor van het hof. Hij zit sinds 1975 in het Supreme Court en is daarmee een van de langstzittende opperrechters ooit.

Kagan (AP) Beeld AP
Kagan (AP)Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden