Obama: nieuwe economische sancties tegen Rusland

De VS gaan de export van specifieke goederen en technologie naar de Russische energiesector blokkeren. Daarnaast worden Russische staatsbanken van de financiële markt afgesneden. Dat heeft de Amerikaanse president Obama bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis.

President Obama vandaag tijdens de persconferentie bij het Witte Huis in Washington. Beeld reuters
President Obama vandaag tijdens de persconferentie bij het Witte Huis in Washington.Beeld reuters

De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

Druk
De nieuwe economische sancties zijn bedoeld om de druk op Rusland verder te verhogen. De maatregelen komen bovenop de zware economische sancties die de landen van de Europese Unie vandaag overeenkwamen, en maken 'de zwakke Russische economie nog zwakker', aldus Obama. 'Vandaag isoleert Rusland zich verder van de internationale gemeenschap. Het had zo niet hoeven gaan. Het is een keuze die Rusland zelf heeft gemaakt.'

Obama benadrukte dat er geen militaire maatregelen tegen Rusland worden genomen. Van het extra bewapenen van het Oekraïense leger om tegenwicht te bieden tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is dan ook vooralsnog geen sprake, aldus de president.

Banken
Eerder vandaag werd al bekend dat de Verenigde Staten drie Russische banken hebben toegevoegd aan de lijst van Russische ondernemingen waaraan Amerikaanse ondernemingen geen leningen meer mogen verstrekken met een duur van meer dan 90 dagen. Ook mogen ze geen aandelen in de Verenigde Staten plaatsen.

Op de spaarbank Sberbank na staan nu alle grote Russische banken die voor meer dan de helft in staatshanden zijn, op de lijst. Ook tegen een scheepsbouwer uit St. Petersburg zijn strafmaatregelen afgekondigd, aldus het ministerie voor de Schatkist in Washington. Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken meer met het bedrijf doen en alle eventuele tegoeden van de onderneming in de VS zijn bevroren.

Europese Unie
De zware economische sancties die de Europese landen vandaag overeenkwamen behelzen onder meer dat het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk wordt op de Europese financiële markten geld op te halen. Daarnaast komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en er komt een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten.

Ook mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld afp
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden