Obama: niet mijn schuld dat Guantánamo nog open is

Op zijn laatste werkdag als president van de Verenigde Staten heeft Barack Obama zich in een brief aan het Congres verdedigd over Guantánamo Bay. Volgens Obama is het niet zijn schuld maar die van dwarsliggende Congresleden dat de militaire gevangenis nog steeds open is.

Redactie
Demonstranten bij het Amerikaans Hooggerechtshof pleiten voor sluiting van Guantánamo. Beeld afp
Demonstranten bij het Amerikaans Hooggerechtshof pleiten voor sluiting van Guantánamo.Beeld afp

Sluiting van het omstreden gevangenkamp op Cuba was een van de beloften bij zijn aantreden, acht jaar geleden. Donderdag werd bekend dat er weer vier gevangenen zijn vrijgelaten, maar op de dag dat Donald Trump aantreed, bestaat Guantánamo Bay nog. Er zitten er 41 gedetineerden vast zonder rechtmatig proces. Dat is niet Obama's schuld, zo schrijft hij. 'Guantánamo is in tegenspraak met onze waarden.' De enige reden om het kamp open te houden is een politieke, aldus de aftredend president.

Hij zou in zijn eerste jaar als president, in 2009, al een einde maken aan het kamp dat de Amerikanen wereldwijd veel vijanden opleverde. Toen Obama aantrad zaten er honderden mensen vast. Maar zowel Republikeinse als Democratische politici waren tegen sluiting, onder meer omdat ze de gevangenis niet naar Amerikaans grondgebied wilden verhuizen. Daarbij was het lastig een onderkomen te vinden voor de gevangenen: velen konden niet terugkeren naar hun land van herkomst.

Vandaag wordt Donald Trump de 45este president van de Verenigde Staten. Lees hier alles over zijn reis op weg naar het ambt van 's werelds machtigste man en wat hij losmaakt in de wereld.

Het Amerikaans ministerie van Defensie maakte vrijdag bekend dat drie gedetineerden zijn overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten en één naar Saudi-Arabië. De afgelopen weken namen ook Soedi-Arabië en Oman al een aantal gedetineerden op. Trump liet tijdens zijn verkiezingscampagne weten dat hij het kamp wil openhouden en het wil volstoppen met 'zware jongens.' Hij heeft al aangekondigd geen gevangenen meer te willen laten gaan.

Obama schrijft in zijn brief dat het Congres met het tegenwerken van sluiting zijn verantwoordelijkheid tegenover het Amerikaanse volk niet heeft genomen. 'De geschiedenis zal een hard oordeel vellen over dit onderdeel van onze strijd tegen terrorisme en over degenen die het niet fatsoenlijk willen beëindigen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden