Obama na gesprek met Castro: 'Cuba is geen gevaar voor VS'

De Amerikaanse president Obama is maandag op de tweede dag van zijn historisch bezoek aan Cuba ontvangen door president Raúl Castro. De twee presidenten gaven elkaar de hand in het Revolutionaire paleis in Havanna. De ontmoeting is een mijlpaal in de verbeterde betrekkingen tussen beide landen. Obama zei na een gesprek met Castro dat de VS zullen blijven ijveren voor democratie op Cuba en het naleven van de mensenrechten.

Obama en Castro na afloop van hun onderhoud. Beeld AP

De Amerikaanse president zei in een verklaring na afloop van het gesprek met Castro dat Cuba geen gevaar vormt voor de VS. Hij benadrukte dat de opheffing van het Amerikaanse handelsembaro zal afhangen van hoe snel meningsverschillen over de mensenrechtensituatie op het eiland zullen worden opgelost. 'Dit is een nieuwe dag in de relaties tussen onze landen', aldus de president in het paleis terwijl Castro naar hem luisterde.

Obama en Castro spraken eerst kort met elkaar en inspecteerden daarna een erewacht van Cubaanse militairen. Daarna trokken ze zich terug voor een langer onderhoud.

Castro noemde na dit officiële onderhoud het versoepelen door de VS van reis- en handelsbeperkingen 'positief maar onvoldoende'. Hij zei dat beide landen 'fundamentele meningsverschillen' hebben die niet zullen weggaan. Castro benadrukte dat het embargo tegen Cuba en de Amerikaanse aanwezigheid op Guantánamo Bay normale relaties tussen beide landen in de weg staan.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en nationale veiligheidsadviseur Rice waren aanwezig in het paleis. Obama en Castro ontmoetten elkaar voor het eerst, zij het kort, in 2013 bij de begrafenis van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.

Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die het land bezoekt sinds Calvin Coolidge dat 88 jaar geleden deed. Hij is ruim twee dagen op Cuba. Zijn bezoek markeert het einde van het beleid waarmee Washington het communistische eiland totaal wilde isoleren. De communistische leider Fidel Castro richtte zich na de machtsovername in 1959 op de Sovjet-Unie, begin jaren zestig stelde Washington een strikt handelsembargo in tegen Cuba.

Band volledig herstellen

Obama wil de banden met het eiland volledig herstellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november. Tiijdens zijn bezoek zal hij oud-president Fidel Castro niet ontmoeten.

'Iedereen hier noemt het bezoek van Obama een belangrijk moment', zegt Volkskrant-correspondent Marjolein van de Water telefonisch vanuit Cuba. 'Het is nu anderhalf jaar geleden dat werd besloten om de band tussen de VS en Cuba te herstellen, en mensen dachten dat alles hierdoor zou veranderen. Beter zou worden. Maar dat is nog niet voelbaar.'

Van de Water: 'Tegelijkertijd weet iedereen dat Obama niet degene zal zijn die het embargo tegen Cuba op kan heffen. Mensen zijn goed geïnformeerd; ze weten dat het Amerikaanse Congres daarover besluit en dat Obama geen meerderheid heeft in dat Congres. Maar elke stap die wordt gezet is welkom.'

Volgens Van de Water verschilt het historische bezoek van Obama met de aankomst onlangs van de paus. 'Toen hing de hele stad vol met posters en stonden er overal billboards met 'WELKOM PAUS!', zegt ze. 'Nu moet je echt zoeken naar één enkele Amerikaanse vlag. Als er iemand met zo'n vlag op zijn shirt loopt, springen alle internationale fotografen er direct bovenop. Dat geeft wel een vertekend beeld.'

Toch geeft het Amerikaanse bezoek hoop en worden er al kleine stapjes gezet. Zo krijgt Cuba betere toegang tot internet, zei Obama maandag tegen de omroep ABC. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, gaat de toegang tot internet en wifi voor de Cubanen verbeteren.

En vlak voordat Obama zondagavond arriveerde, heeft Cuba toegestaan dat een groot Amerikaans bedrijf in het land mag investeren. De Amerikaanse hotelketen Starwood, bekend van onder andere de Sheraton-hotels, gaat drie Cubaanse hotels renoveren en exploiteren.

Het bezoek van Obama trekt scheuren in de Cubaanse gemeenschap in Miami. 'Het lijkt nu net of hij het regime steunt.' Lees hier de reportage.

Obama praat met Cubanen en toeristen nadat hij is aangekomen in Havana. Beeld afp
Castro ontvangt Obama in het Revolutionaire Paleis in Havanna. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.