Obama moet vechten voor sluiting Guantánamo

De Amerikaanse president Obama zegt het Congres de wacht aan en zet de sluiting van de gevangenis in Guantánamo Bay door. Hij wil een groep gevaarlijke gevangenen blijven vasthouden zonder proces.

Van onze correspondent Philippe Remarque

In Obama’s wittebroodsweken als president is Guantánamo een stoorzender. Dinsdag verbood een grote meerderheid in het Congres de president de gevangenis op Cuba te sluiten zonder te zeggen wat hij met de 240 resterende gevangen gaat doen. Ook veel Democraten waarschuwen dat die buiten Amerika moeten blijven.

Op strijdvaardige toon hield Obama donderdag een lange toespraak. Staand voor de originele grondwet in het nationale archief verdedigde hij de sluiting van Guantánamo. De gevangenis ‘heeft waarschijnlijk meer terroristen in de hele wereld gecreëerd dan zij ooit heeft opgesloten’, zei hij.

Hij legde uit dat het speciale detentiesysteem ‘onhoudbaar’ is, alleen al door de besluiten van Amerikaanse rechters : ‘Wij ruimen iets op dat simpelweg een puinhoop is.’ Door het mislukte experiment heeft zijn regering met een vloed van rechtszaken te kampen.

Levenslang

Obama bezwoer het Congres dat er geen extra gevaar ontstaat als sommige verdachten in de VS worden berecht. De dader van de eerste WTC-aanslag en de ‘20ste kaper’ van 11 september zitten ook levenslang in Amerikaanse cellen.

Een tweede groep gevangenen wil Obama laten berechten door militaire commissies; wel krijgen ze meer rechten dan onder president Bush.

Ten slotte is er de ‘moeilijkste’ groep, die niet vervolgd kan worden, maar wel een gevaar vormt. Obama wil ze vasthouden ‘om oorlogshandelingen tegen Amerika te voorkomen’, maar met een nieuwe juridische basis, controle door het Congres en regelmatige herziening. ‘Wij gaan niemand vrijlaten die het Amerikaanse volk in gevaar brengt’, zei Obama.

Cheney

Hij beschuldigde zijn tegenstanders van ‘angstzaaierij’ en ‘politieke spelletjes’ en verdedigde zich tegen ex-vicepresident Cheney, die zegt dat hij de VS minder veilig maakt door harde verhoortechnieken te verbieden. Volgens Obama hebben die de veiligheid juist ondermijnd. Cheney noemde de technieken dezelfde ochtend ‘wettig’ en ‘gerechtvaardigd’. ‘Ze hebben de dood voorkomen van duizenden, misschien wel honderdduizenden onschuldige mensen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden