Obama maakt van sergeant Remsburg een symbool, maar van wat eigenlijk?

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - In de State of the Union van de Amerikaanse president draait het om woorden, maar deze keer was het een gebaar dat het meeste losmaakte. Ondersteund door zijn vader was sergeant Cory Remsburg gaan staan om het applaus in ontvangst te nemen. Dat kostte hem moeite, maar zijn hand ging omhoog en hij stak zijn duim op.

Jaren nadat hij in Afghanistan verlamd was geraakt, vierde hij voor het oog van de natie de terugkeer van de beweging in zijn lichaam. Maar wat hadden we eigenlijk gezien?

President Obama vertelde aan het eind van zijn toespraak het verhaal van Remsburg. Hoe hij de sergeant in 2009 had ontmoet bij de 65ste verjaardag van D-Day. Hoe deze indruk op hem gemaakt als een slimme, sterke, vrolijke vent. Maar een paar maanden later werd de sergeant getroffen door een Afghaanse bermbom. Zijn collega's vonden hem vooroverliggend in een sloot, het hoofd vol bomscherven. Hij leefde nog, maar daarmee was alles gezegd.

Hij lag een tijd in coma, onderging tien operaties, kon niet meer praten, niet meer bewegen en was blind aan één oog. Door loodzware revalidatie leerde hij weer spreken, staan en lopen. 'Het is niet gemakkelijk geweest', verklaarde Remsburg alsof hij een rondje joggen achter de rug had.

Obama wilde met de sergeant iedereen een spiegel voorhouden: 'Cory Remsburg geeft nooit op.' Hoe moeilijk we het soms ook hebben - in het land, de politiek en het presidentschap - we kunnen meer dan we denken. Maar wie de geschonden sergeant met zijn gebrekkige motoriek daar zag, ontkwam niet aan het gevoel dat Remsburg niet alleen symbool stond voor veerkracht, maar ook voor de vaste overtuiging van de president dat er een einde moet komen aan de permanente staat van oorlog waarin Amerika verkeert sinds '11 september'. De weinige woorden die Obama aan het buitenland besteedde, gingen over zijn voorkeur voor diplomatie, zijn verzet tegen nieuwe oorlogen en de terugtrekking uit Afghanistan eind dit jaar.

Na afloop was er kritiek. Voormalig generaal-majoor Bob Scales wees op de bezuinigingen op Defensie waardoor militairen met slecht materieel worden uitgezonden. Hij verweet de president politiek te bedrijven. En inderdaad had Obama politieke bedoelingen, maar hij deed dat in besef dat de meeste Amerikanen net als hij genoeg hebben van overzeese avonturen. Niet alleen zagen zij Remsburg, een schaduw van zijn vroegere zelf, maar ze hoorden ook dat hij gewond was geraakt tijdens zijn tiende oorlogsmissie.

Het was het schokkendste cijfer van de avond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden