Obama ligt onder vuur na falen BP

Washington Nu het dichten van het olielek opnieuw is mislukt, neemt de verbittering in Louisiana en de rest van de Verenigde Staten toe....

Zaterdagavond liet oliegigant BP weten dat het de ‘top kill’-procedure, de jongste poging om het olielek te dichten, had gestaakt. ‘We zijn er niet in geslaagd de stroom te stoppen’, zei Doug Suttles, de technische topman van BP.

Obama noemde het bericht in een snelle reactie ‘boosmakend en diep treurig’. Elke dag dat het lek voortduurt, is ‘een aanval op de mensen aan de Golfkust, hun inkomens en de natuurlijke rijkdom die aan ons allen toebehoort’.

Nu begint BP aan de ‘volgende optie’, zei Suttles: een poging om de lekkende oliepijp op de zeebodem af te snijden en een kap over de bron te plaatsen. Dat kan een week duren. Obama waarschuwde dat succes allerminst verzekerd is. Obama’s regering houdt er rekening mee dat uiteindelijk pas het boren van een tweede olieput uitkomst zal brengen.

‘Er kan olie uit blijven komen tot augustus’, zei de hoogste milieufunctionaris in het Witte Huis, Carol Browner, in het zondagse praatprogramma Face the Nation. ‘We zijn op het ergste voorbereid.’

Browner noemde het lek ‘waarschijnlijk de grootste milieuramp waar we in dit land ooit voor hebben gestaan’. Volgens nieuwe schattingen van de regering komt er 2- tot 3 miljoen liter olie per dag uit, waarmee de Exxon Valdez-ramp in Alaska zou zijn overstegen.

Onder de bevolking aan de kust van Louisiana is de ontreddering groot na de derde mislukking op rij. ‘Zelfs de regering lijkt machteloos te staan, en alle experts’, zei een priester in Port Sulpur in de zondagsdienst. ‘Als deze mensen het niet kunnen stoppen, wie in godsnaam dan wel?’

President Obama staat onder druk. De term ‘Obama’s Katrina’, in het begin alleen hoopvol geopperd door de Republikeinen, klinkt vaker. Net als zijn voorganger destijds wordt de president door commentatoren van links tot rechts verweten niet snel en sterk genoeg te hebben gereageerd. Hij zou meer emotie moeten tonen.

Obama doet er alles aan die indruk tegen te gaan. Hij reisde vrijdag voor de tweede keer naar Louisiana, waar hij zei dat de bewoners ‘niet alleen staan’. Hij gaf opdracht het aantal helpers en soldaten daar te verdrievoudigen. Eerder ontsloeg hij de directeur van de falende olietoezichthouder en kondigde hij een boormoratorium van een half jaar aan. Donderdag verdedigde hij op een persconferentie zijn regering tegen de kritiek.

Ten eerste Pagina 3

Commentaar Pagina 16

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden