Obama krijgt steun Bloomberg

De populaire burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft zich donderdag achter Barack Obama geschaard. Deze verrassende steunbetuiging aan de Democratische presidentskandidaat is een gevolg van de stormramp aan de Amerikaanse oostkust; Obama neemt het probleem van klimaatverandering volgens Bloomberg serieus.

NEW YORK - Obama en de Republikein Mitt Romney hebben de afgelopen maanden naar de gunst van de onafhankelijke Bloomberg gedongen, gezien diens grote, landelijke gezag. Maar de burgemeester zei niet warm te lopen voor een van beide kandidaten. Nadat hij en zijn stad de verwoesting door superstorm Sandy aan den lijve hadden ondervonden, zei Bloomberg alsnog in te zien dat Obama de voorkeur verdient.


De storm heeft in het oostelijk deel van de Verenigde Staten aan 72 mensen het leven gekost. De totale economische schade kan volgens het adviesbureau Eqecat oplopen tot 50 miljard dollar,


Bloomberg zei niet zeker te weten of klimaatverandering de oorzaak is van 'extreem weer'. Maar de recente natuurrampen in de VS zijn in zijn ogen reden genoeg om het probleem aan te pakken. Door zijn steun en door Sandy zou klimaatverandering alsnog een rol kunnen gaan spelen in de laatste dagen van de campagne.


De verkiezingsstrijd is donderdag volop verder gegaan, na de onderbreking vanwege Sandy. Obama en Romney hebben hun aanvallen op elkaar hervat, terwijl nieuwe opiniepeilingen laten zien dat ze nek-aan-nek liggen in diverse belangrijke swing states, vijf dagen voor de verkiezingen.


Obama verscheen gisteren in drie swing states, om te beginnen in Wisconsin. Daar zei hij dat de verschillen tussen links en rechts er eigenlijk niet toe doen. 'Wanneer een ramp toeslaat, zien we Amerika op z'n best. Tijdens een storm zijn er geen Democraten of Republikeinen, alleen mede-Amerikanen.'


Tegelijkertijd verscheen er een televisiespotje dat tot de verkiezingen van dinsdag in tien staten tegelijk te zien zal zijn. Daarin verwoordt de nog altijd geliefde Republikein Colin Powell zijn steun voor Obama. Volgens Powell heeft de president goede economische en internationale prestaties geleverd. Met de steun van Powell en Bloomberg hoopt Obama de onafhankelijke kiezer in het politieke midden over te halen.


Romney bezocht gisteren Virginia. Hij benadrukte zijn ervaring als zakenman en hekelde een recent idee van Obama, om een 'minister voor het Bedrijfsleven' toe te voegen aan zijn kabinet. 'We hebben geen minister nodig die zakendoen begrijpt, we hebben een president nodig die zakendoen begrijpt, en dat ben ik.' Romney voegde eraan toe dat er in de VS in dertig jaar niet zo weinig nieuwe bedrijven zijn opgestart als nu, terwijl de werkloosheid ruim boven de 8 procent ligt.


De ploeg van Romney kwam met een tv-spotje in de staat Florida, waar veel Cubanen en Latijns-Amerikaanse kiezers wonen. In dat Spaanstalige filmpje wordt Obama in verband gebracht met Hugo Chávez, de linkse Venezolaanse president, en de autocraten Fidel en Raúl Castro uit Cuba. Romney hoopt latino's voor zich te winnen door Obama op deze manier als 'radicaal' te portretteren


Landelijk gezien gaan Obama en Romney gelijk op. Van de nieuwste peilingen in de swing states valt op dat Ohio nu ook een tossup is: onvoorspelbaar. De experts van The Washington Post voegden Ohio gisteren toe aan deze categorie, waardoor er landelijk 95 kiesmannen onbeslist zijn; de winnaar moet 270 kiesmannen binnenhalen. Volgens de invloedrijke statisticus Nate Silver van The New York Times heeft Obama nogal altijd veruit de grootste kans om te winnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden