Obama krijgt krediet van rivalen

Sandy zal een schaduw werpen over de verkiezingen van dinsdag. Beide kandidaten kampen met een onverwacht dilemma. Maar Obama maakt niet de fouten van Bush bij Katrina.

NEW YORK - President Barack Obama nam deze week een gok door zijn campagne stop te zetten vanwege de storm Sandy; hij kon immers geen campagne voeren in de cruciale laatste dagen voor de Amerikaanse verkiezingen van dinsdag. De gok lijkt goed uit te pakken, oordelen uitgerekend zijn politieke tegenstanders.

'Hij doet precies wat hij nu moet doen', zegt Matthew Dowd, een topadviseur van de Republikein George W. Bush tijdens diens herverkiezing in 2004. 'Hoe langer hij de president is en niet de kandidaat, hoe beter voor hem.'

Een natuurramp zo kort voor de stembusgang komt zelden voor in de VS. Het juiste evenwicht tussen een regerend president en een opzwepende kandidaat is altijd al precair voor de man aan de macht - en tijdens een crisis nog meer dan gebruikelijk. Obama heeft dit 'opperbevelhebbersmoment' knap aangegrepen, vindt Robert McDonell, de gouverneur van Virginia.

Als Republikein heeft hij vaak kritiek op Obama, maar niet tijdens Sandy. De coördinatie van de noodhulp was 'direct en persoonlijk', zei McDonell. 'Ja, de verkiezingen komen er aan, maar zijn aanpak zegt veel over Obama. Het voelt goed om een Amerikaan te zijn.'

Het contrast is groot met de orkaanramp in 2005. Toen botsten president Bush en de Democratische gouverneur van de staat Louisiana, terwijl de noodhulpdienst FEMA in veler ogen faalde. FEMA krijgt dit maal even veel lof als Obama. De lessen van 2005 lijken te zijn geleerd: te strikte regels en overmatige bureaucratie kunnen levens kosten.

De ellende als gevolg van Sandy vormt een dilemma voor uitdager Mitt Romney. De Republikein zag zich gedwongen enkele optredens in swing states te annuleren: de gebruikelijke, harde retoriek tegen Obama werd ongepast geacht in een tijd van nationale betrokkenheid bij de mensen in het rampgebied.

In plaats daarvan verscheen Romney in de cruciale staat Ohio bij het Rode Kruis en vroeg hij zijn supporters geld te geven aan de hulporganisatie. De kandidaat uitte medeleven voor de miljoenen getroffen Amerikanen, maar beantwoordde geen vragen van journalisten over FEMA.

FEMA opheffen? Nu even niet

Romney heeft gezegd dat FEMA wel kan worden opgeheven. Hulp kan beter direct van de staten en de gemeenten komen, heeft hij gezegd. Maar tijdens een crisis als deze is de rol van FEMA in de ogen van veel Amerikanen van groot belang. Het zou politiek riskant zijn om juist nu voor opheffing te pleiten. In plaats daarvan trok hij gisteren naar de twijfelstaat Florida om daar 'een positieve toon' aan te slaan.

Het staat vast dat de gevolgen van Sandy de verkiezingen zullen overschaduwen. Nog altijd zitten duizenden geëvacueerden in de noodopvang. Miljoenen Amerikanen hebben geen stroom. Veel scholen, overheidsinstanties en bedrijven zijn nog steeds gesloten. New York blijft moeilijk bereikbaar doordat de tunnels van de metro en die voor auto's zijn volgestroomd.

Obama verscheen gisteren in New Jersey, waar de verwoesting grootschalig is. De Republikeinse gouverneur van die staat, Chris Christie, staat bekend als een meedogenloze criticus van Obama, maar tijdens en na de storm hebben de twee goed contact onderhouden. Christie steunt Romney. Maar deze week heeft hij Obama - en FEMA - als 'uitmuntend' omschreven.

pagina 25

Mobiele telefoon blijft het doen

pagina 33

Marathon New York gaat door

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden