NieuwsObama's memoires

Obama komt met langverwachte memoires, compleet met de ‘fouten’ die hij maakte

Een beloofd land, het boek met de memoires van Amerika’s eerste zwarte president, is volgens Barack Obama een ‘eerlijk verslag’ geworden. Compleet met de ‘fouten’ die hij maakte als president en de dieptepunten in het Witte Huis. 

President Barack Obama toont zijn spierballen aan een jongetje in een superman-kostuum in de hal van het Witte Huis. Beeld The White House

Maar de vraag is of Amerika op 17 november, als het boek wereldwijd verschijnt in een miljoenenoplage, ook in de Nederlandse vertaling, zit te wachten op Obama’s terugblik op zijn presidentiële periode.

De verkiezingen zijn dan twee weken voorbij. Na een eventuele (alweer) onverwachte Trump-overwinning zal het Democratische electoraat, een belangrijke markt voor Obama’s boek, gedesillusioneerd zijn, net als in 2016. Ook is de kans levensgroot dat Amerika niet eens weet wie zijn president is, vanwege de vele poststemmen die zullen worden uitgebracht en de verwachte verkiezingschaos.

Moet je dan uitgerekend op dit moment, als oud-president, met je memoires komen? Voor Obama, die vier jaar aan het 768 pagina’s tellende boek heeft gewerkt, is te hopen dat dit doemscenario zich niet voltrekt. Uitgeverij Crown mikt op een eerste druk van drie miljoen exemplaren. Vanwege drukproblemen die de boekenmarkt in de VS teisteren, worden een miljoen exemplaren in Duitsland gedrukt en daarna per containerschip overgevaren.

Twee delen

Vergeleken met andere presidenten van de laatste decennia is Obama rijkelijk laat met zijn memoires. Toen hij na zijn vertrek uit het Witte Huis met zijn vrouw Michelle de veelbesproken boekdeal sloot die hun 56 miljoen opleverde, zag het ernaar uit dat Een beloofd land slechts één deel zou omvatten. Het zijn er twee geworden, wanneer het laatste deel uitkomt is niet bekend. ‘Er is geen ander gevoel dan een boek afmaken’, twitterde de oud-president vorige week toen hij de publicatiedatum bekendmaakte. Voor de verkiezingen met het boek komen, was voor Obama geen optie, omdat hij zijn oud-vicepresident Joe Biden niet in de wielen wilde rijden in diens strijd met Trump.

President Barack Obama en First Lady Michelle Obama onderweg naar de inauguratie in Washington, 21 januari 2013. Beeld The White House

De grote vraag is hoe diep de inkijk is die Obama zal geven in de acht jaren die hij in het Witte Huis zat. Tot nu toe is niets uitgelekt over de onthullingen waarmee hij ongetwijfeld zal komen en de politieke ruzies en pikante details van beslissende momenten. Zo wordt in de VS uitgekeken naar Obama’s verhaal over de militaire operatie die leidde tot de dood van Al Qaida-leider Osama bin Laden. Ook zijn imago van ‘dronepresident’ en de vele doden die vielen bij de aanvallen waartoe hij opdracht gaf, zal hij naar verwachting aan de orde stellen. Evenals de ‘botsingen’ met generaals.

Memoires Michelle 

‘Ik heb ook geprobeerd lezers een idee te geven van de persoonlijke reis die Michelle en ik in die jaren hebben doorgemaakt, met alle ongelooflijke hoogte- en dieptepunten’, aldus de oud-president, die in het Witte Huis ook twee dochters moest opvoeden. Van de memoires van Michelle, Becoming, werden in de afgelopen twee jaar meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Mogelijke hoge verkoopcijfers van Een beloofd land zullen volgens Obama-bewonderaars aantonen dat de VS en de rest van de wereld terugverlangen naar de jaren van Barack Obama.

Michelle Obama heeft recent een podcast gelanceerd. Hierin tonen de Obama's zich in de eerste plaats man en vrouw en pas in de tweede plaats oud-politici met supersterrenstatus. Een beetje voorspelbaar is dat wel, schrijft onze recensent. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden