Update

Obama: 'Israëlische nederzettingen niet bevorderlijk voor vrede'

President Obama, die op staatsbezoek is in Israël, maakte in een persconferentie bekend nog altijd te streven naar een 'onafhankelijke en levensvatbare' Palestijnse staat. Hij heeft niet de hoop verloren dat het tot een tweestatenoplossing komt. Maar, zo zei hij ook, 'het heeft tijd nodig'.

Obama met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, tijdens een gezamenlijke persconferentie. Beeld afp

'De VS achten aanhoudende bouw van nederzettingen constructief noch gepast', zei de Amerikaanse president. 'De politiek hier ligt gecompliceerd en ik realiseer me dat dit niet zomaar is opgelost, maar ik geloof nog steeds in vrede. Maar dan zou het ook helpen wanneer er geen raketten meer richting Israël worden afgeschoten.'

De Amerikaanse president zei verder dat de Palestijnen Israël als Joodse staat zullen moeten erkennen, en dat nu de tijd is voor de Arabische wereld om de relaties met Israël te normaliseren. Obama zei verder dat Amerika en haar bondgenoten het er over eens zijn dat er nog tijd is voor een dilpomatieke oplossing voor het nucleaire probleem met Iran, maar dat de tijd niet onbeperkt is. Hij zei dat de Verenigde Staten zullen doen wat ze moeten doen om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens.

Obama bezoekt vandaag de Westelijke Jordaanoever. Hij voert daar onder andere gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Deze zullen vooral gaan over de vooruitzichten op hervatting van het vredesoverleg met Israël. Obama kondigde voor zijn bezoek aan graag van beide partijen te horen wat nodig is om de onderhandelingen - die al een tijdlang stilliggen - te hervatten.

Raketten
Het bezoek van Obama werd vanochtend opgeschrikt door twee raketten die militanten vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël afvuurden. Op de Westelijke Jordaanoever, net buiten Jeruzalem, is een protestkamp ontstaan. Activisten vragen daarmee aandacht voor het omstreden nederzettingenbeleid van Israël.

Obama schudt de hand van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Beeld ap

Verslaggever voor The Guardian Harriet Sherwoord vertelt dat de meeste Palestijnen sceptisch zijn over de komst van Obama. 'Palestijnen voelen zich verraden door Obama. De speech die hij vier jaar geleden in Caïro gaf en waarin hij sprak van de pijn en het lijden van de Palestijnen en de noodzaak om de bouw van nederzettingen te stoppen, hebben niet geleid tot enige actie. Palestijnen voelen zich daar verbitterd over.'

Eeuwig bondgenootschap
Gisteren, bij aankomst in Tel Avivi, benadrukte Obama nog eens dat de VS het land altijd zullen beschermen. 'De Verenigde Staten staan achter Israël omdat het voor ons van fundamenteel veiligheidsbelang is dat te doen', zei hij. Hij voegde daaraan toe dat de band tussen de VS en Israël 'voor eeuwig' is.

Obama blijft tot aanstaande zaterdag in het Midden-Oosten. Later vandaag keert hij terug naar Jeruzalem, waar hij een toespraak voor jonge Israëliërs zal houden. Morgen reist hij af naar Jordanië.

Een beeltenis van Obama wordt in brand gestoken in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, waar vanochtend twee raketten werden afgevuurd. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden